Trump bjöd in Putin före diplomatkrisen

Foto: Jorge Silva /AP/TT
USA:s president Donald Trump and Rysslands president Vladimir Putin möttes som hastigast under Apec-mötet i Vietnam i november förra året. Arkivbild.

avTT

NYHETER

USA:s president Donald Trump föreslog i förra månaden ett toppmöte i Vita huset med Rysslands president Vladimir Putin. Men något toppmöte är inte nära förestående enligt Moskva, vilket beror på att relationerna länderna emellan kraftigt försämrats sedan de båda ledarna talades vid i mars.

Enligt Kreml ställdes frågan innan de båda länderna utvisade ett stort antal diplomater i respektive land efter krisen som orsakades av attentatet mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury.

– Trump förelog ett möte i Vita huset i Washington, säger Jurij Usjakov, som är en högt uppsatt utrikesrådgivare till Putin.

Det var den 20 mars som Trump ringde till Putin för att gratulera honom till segern i presidentvalet. Efteråt sade den amerikanske presidenten att de båda "sannolikt skulle ses inom en inte alltför lång framtid".

Trump hade avråtts av vissa av sina medarbetare från gratulationssamtalet till Putin eftersom många västländer ansåg att valet av den ryske presidenten var riggat.

Efter det samtalet har Trump och Putin inte haft några "konkreta diskussioner" om ett toppmöte, enligt Jurij Usjakov som också uttrycker hopp om att USA och Ryssland kan återgå till en "konstruktiv och seriös dialog".

USA meddelade för en vecka sedan att man beslutat att utvisa 60 ryska diplomater med anledning av nervgiftsattacken i brittiska Salisbury mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Kort därpå svarade Moskva med att sända hem 60 amerikanska diplomater baserade i Ryssland.