Stockholm

Misstänkt i gängkonflikt gripen i Rinkeby efter jakt

avErik Melin, Niklas Eriksson

En frontfigur i gängkonflikten i västra Stockholms förorter är gripen – misstänkt för grovt vapenbrott, enligt uppgift till Aftonbladet.

Polisen bekräftar att en person har gripits efter en jakt till fots genom Rinkeby.

– Patrullen har troligen känt igen personen som kunde gripas efter ett efterföljande till fots, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.

Ytterligare en av de inblandade i den dödliga gängkonflikt som plågar Stockholms västra förorter har gripits av polis, enligt uppgift till Aftonbladet.

Mannen misstänks för grovt vapenbrott.

Gripandet skedde efter att mannen blivit igenkänd av poliser i Rinkeby centrum under söndagseftermiddagen. Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen bekräftar att en person har gripits i Rinkeby.

– Det är en person som varit anhållen i sin utevaro, troligen har patrullen känt igen personen och det har blivit ett efterföljande till fots, säger Sven-Erik Olsson.

I samband med efterföljandet så har också en polisbil kört in i någon form av betongfundament i Rinkeby centrum.

– Det var inget allvarligare, en patrullbil har kommit för nära något och det har uppstått plåtskador, säger Sven-Erik Olsson.

1 av 5 | Foto: LÄSARBILD
I samband med att mannen greps körde en polisbil in i något slags betongfundament i Rinkeby centrum.

Den nu gripne ingår i en av de två grupperingar som under flera års tid legat bakom majoriteten av de brutala mord som skett kring Järvaområdet. Mannen är, enligt Aftonbladets uppgifter, bland annat utpekad för inblandning i det uppmärksammade garagemordet i Tensta på nyårsafton.

I slutet av januari greps tre andra män med kopplingar till garagemordet, enligt Aftonbladets källor.

De tre männen och den nu gripna hör till en gruppering som legat i konflikt med den så kallade ”Dödspatrullen”. En gruppering som av polisen kopplas till tiotals mord de senaste åren. Gruppen har också, enligt poliskällor, anlitats för att utföra mord åt andra.

Till exempel mordet i köpkvarteren Boländerna i Uppsala för drygt ett år sedan. Mordet beskrivs som en ren avrättning och i utredningen har myndigheterna arbetat för att kunna bevisa att mordet utförts mot betalning.

Den mördade ska ha haft ett pris på tre miljoner kronor på sitt huvud, har Aftonbladets uppgiftslämnare tidigare berättat.

Foto: P-O Sännås
Två bröder sköts ihjäl på Café Mynta i Rinkeby i december 2016.

”Dödspatrullen” pekas också ut för det uppmärksammade dubbelmordet på Café Mynta 2 december 2016. Då mördades ett brödrapar av flera tungt beväpnade män som stormade kaféet.Den utredningen lades nyligen ner av åklagaren då ingen av de personer som blev vittne till händelsen ville medverka.

Gängkonflikten har pågått i ett antal år och under sommaren 2015 mördades en 19-åring i Bromsten och en 16-åring på Brommaplan. De första mord som kopplas till konflikten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott