Kungen informerad om avhoppen i Svenska Akademien

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kungen är informerad om den senaste utvecklingen inom Svenska Akademien.

Det säger hovets informationschef Margareta Thorgren under torsdagskvällen.

– Han har precis fått veta att Sara Danius har avgått, men vi har haft ett annat arrangemang här på Slottet så just nu har vi ingen ny kommentar att ge, säger Margareta Thorgren.

Det är Kungliga Musikaliska Akademien som gett en hyllningskonsert till Bernadotte, 200 år på tronen. 

– Kungen gjorde ju ett tydligt uttalande under onsdagen om att Akademiens stadgar kan komma att förtydliga och förändras, säger Margareta Thorgren. 

”Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skrev kungen bland annat i ett pressmeddelande. 

Svenska Akademien verkar braka samman. Det är mycket som hänger på kungen just nu?

– Ja, men vi har just nu ingen ytterligare information att ge, säger Margaretha Thorgren.

Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) kommenterade dramatiken i Svenska Akademien för ett par dagar sedan.

— Den Svenska Akademien är en betydelsefull organisation, för litteraturen, konsten och bilden av Sverige. Med det inflytandet kommer ett stort ansvar, ett ansvar som jag förväntar mig att Akademiens ledamöter tar, sade hon då.

Aftonbladet har sökt Alice Bah Kuhnke efter Sara Danius avgång.

— Hon avböjer att kommentera detta tillsvidare. Svenska Akademien är en fristående institution, säger Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Anna Söderström.

På sociala medier har reaktionerna varit många.

”Att Sara Danius lämnar Svenska Akademien är en stor sorg och ännu en fläck på en redan rätt solkig gobeläng från 1700-talet!”, skriver Mark Levengood på Twitter.

”Kvar står Svenska Akademien med byxorna ner. Nakna och exponerade i sin skröplighet, sin mänsklighet. Ingen upplyst upphöjdhet. Ingen förfining. Ingen aristokratiskt chevaleri. De har visat sig vara lika futtiga som vi övriga dödliga”, skriver Camilla Läckberg på Instagram.

Foto: Urban Andersson
Publicerad:

LÄS VIDARE