Stal Munch-tavla – ingen märkte att den var borta

NYHETER

I dag dömdes tre män för Munch-stölden i Malmö

1 av 4 | Foto: Stölden – en gåta Ingen vet hur tavlorna har kunnat stjälas från Malmö konstmuseum. Museichefen Göran Christensson blev chockad när han fick nyheten.

Malmö konstmuseum hade inte ens saknat dem när polisen i början av oktober hittade tre värdefulla konstverk från museet vid en husrannsakan.

I dag dömdes tre män för konstkuppen.

Det var vid ett tillslag mot en lägenhet i Landskrona som polisen hittade tre tavlor som de misstänkte var stulna, bland annat Edvard Munchs ”Två vänner” – värderad till tio miljoner kronor.

När polisen kontaktade Malmö konstmuseum visade det sig att tavlorna kom därifrån – och att ingen hade märkt att tavlorna var borta.

Museichefen Göran Christensson blev chockad när han fick nyheten:

– Man blir alldeles kallsvettig och frågar sig hur det här kan inträffa.

Tre dömda för kuppen

I dag dömdes de tre män som låg bakom den fräcka kuppen. En 52-åring fälls för grov stöld och döms till förlängd skyddstillsyn. En 34-åring fälls för häleri och får villkorlig dom och dagsböter. En 35-årig man får sex månaders fängelse för häleri. Trion ska gemensamt betala 33 000 kronor i skadestånd till Malmö stad.

Till sitt försvar har 52-åringen anfört att han trodde att tavlorna var kasserade och att han hittat dem bland skräp på en lastkaj i anslutning till museet.

Den förklaringen köper dock inte Malmö tingsrätt, som anser att 52-åringen i så fall borde ha förvissat sig om att tavlorna var övergivna. Men rätten tror inte att 52-åringen förstod hur mycket tavlorna var värda, en förmildrande omständighet som, parat med det faktum att 52-åringen nu kommit tillrätta med sitt amfetaminmissbruk, gör att han slipper fängelse.

”Inte en susning om värdet”

– Det kan ju tyckas lite konstigt att straffen blev så pass milda med tanke på hur värdefulla tavlorna är, men jag är ganska övertygad om att de här tre inte hade en susning om värdet. De trodde nog att de kunde få några tusenlappar, och eftersom det inte fanns något uppsåt blir straffvärdet lägre, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.

Trots de milda påföljderna är han nöjd med tre fällande domar och att tavlorna återförts till sin rättmätiga ägare. I nuläget har åklagaren inte för avsikt att överklaga domen.

”Förfärlig händelse”

Malmö konstmuseum har sedan kuppen inträffade vidtagit en rad åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.

– Jag vill inte gå in i detalj på vad vi har gjort, men bland det synliga är att vi nu har installerat galler som fälls ned när vi bygger utställningar. Tidigare spärrade vi bara av med rep, säger museichefen Göran Christenson.

Han tycker trots allt att händelsen fört något gott med sig.

– Det här var ju en förfärlig händelse och jag hade förstås helst sett att det aldrig hade hänt, men om det har fört någonting positivt med sig så är det att uppmärksamheten gjort att vi nu fått medel att åtgärda vissa problem.