Flykten från snön: Vi har förberett oss

Foto: ”LÅT BILEN STÅ” Familjen Schröder ska åka runt i Norrland för att hälsa på släkten. Marie, 47, Ulf, 44, och Victor, 14, sätter sig inte gärna i bilen när snöstormen drar in. ”Generellt är det ju bättre att låta bilen stå när det är sådant här väder”, säger pappa Ulf.
NYHETER

HUDIKSVALL/STOCKHOLM. I natt drog ovädret in över Norrland.

Familjen Schröder planerade sin bilresa efter väderprognosen – men hamnade ändå mitt i snöstormen.

Precis som Trafikverket uppmanar de nu folk att stanna hemma i dag.

– Det är bättre att låta bilen stå när det är sådant här väder, säger pappa Ulf, 44.

Familjen ska hälsa på släkten i Norrland. Fösta stoppet blir Sundsvall dit de var på väg i går kväll. De har följt väderleksrapporterna och förväntade sig att vädret skulle vara bättre i går än i dag.

Det riktiga ovädret kommer i dag men redan i går kväll körde familjen in i snöstormen som då låg mellan Gävle och Söderhamn och piskade igen E4:an.

Välutrustade

– Det är riktigt jobbigt att köra nu med snörök och drivsnö. Det är väldigt svårt att se, säger Ulf Schröder.

De har en stor fyrhjulsdriven bil med bra vinterdäck, vilket underlättar körningen, men de har också packat med sig extra utrustning som varma filtar och snöspade för att klara eventuella krissituationer efter vägen.

Rundturen hos släktingar i Norrland slutar inte i Sundsvall. De kommer att åka vidare, men inte i dag när ovädret kommer.

Avråder från körning

– Det rekommenderar jag heller inte att någon annan gör, generellt är det ju bättre att låta bilen stå när det är sådant här väder, säger Ulf.

Även Trafikverket avråder resenärer att ge sig ut på vägarna i de drabbade områdena.

Flera olyckor i går

Flera olyckor inträffade i går på grund av det besvärliga väglaget i stora delar av Sverige. I Oxelösund fördes tre personer till sjukhus sedan två bilar kolliderat. Ena bilen fick sladd och den andra körde sedan rakt in i sidan på den.

I Aneby i Småland skadades fyra personer vid en kollision, och fördes i ambulans till sjukhuset.

Vägen stängdes av i båda riktningarna och öppnades först vid 20-tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder