34 minus och tågen går bra – i Finland

avMikael Stengård

NYHETER

I vårt grannland klarar tågnätet vintern

I Sverige är det kaos i tågtrafiken på grund av den hårda vintern.

Även i Finland är det rekordkallt och järnvägsnätet får utstå kritik.

I natt var det 34 minusgrader – och tågen var en halvtimme försenade.

I Huvudstadsbladet får tågtrafiken i dag kritik - tågen var som mest en timme försenade, trots kylan.

Barnfamiljer som får fira julafton ombord på tåg mitt ute i ödemarken. Strandade resenärer som sitter fast på tågstationer tiotals mil från sina hem. Och ett Trafikverk och tågbolag som skyller ifrån sig på det extrema vädret.

Så har det sett ut i Sverige den den senaste veckan.

"Ovanligt kallt"

Även i Finland har vintern slagit till ordentligt i år. I natt var det som mest 34 minusgrader i Juga i Norra Karelen och järnvägsnätet får, precis som i Sverige, ta emot hård kritik från arga resenärer och medier.

”Ovanligt kall natt – tågen rejält försenade”, lyder en rubrik i den finska tidningen Huvudstadsbladet i dag.

Med med svenska ögon är det inte mycket till förseningar.

Enligt Huvudstadsbladet var ungefär hälften av fjärrtågen försenade under morgonen. Förseningarna varierade – från en halv till en timme.

Tågtrafiken mellan Jyväskylä och Pieksämäki stod visserligen still hela förmiddagen, men resenärerna plockades snabbt upp av ersättningsbussar.

"Lärde oss från förra vintern"

Den finska motsvarigheten till Trafikverket, Liikennevirasto, förstår att den svenska kollegan just nu jobbar under hög press. Men våra grannar i öst tycker inte att de har något att lära oss.

– Vi har också utsatts för hård kritik. Förra året när vintern slog till ordentligt hade vi stora problem. I år har vi också haft en del problem med spår och växlar som har gått sönder, säger Anna Jokela, kommunikationsdirektör på Liikennevirasto.

Men i Finland verkar järnvägsnätet klara grader ner mot 40 minus. Här i Sverige fryser växlarna redan vid 10 minusgrader. Kan ni inte lära oss något om växlar i alla fall?

– Vi lärde oss efter kaoset förra vintern och har förberett oss och säkrat upp för att undvika det igen. Det har gett resultat.

Även SJ och Trafikverket sa i början av vintern att de lärt sig läxan från förra vintersäsongen.

Aftonbladet har sökta Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm för en kommentar. Presstjänsten meddelar dock att han inte går att nå eftersom han är på resa. Det är oklart om resan gått till Finland.