Ex-maken begärd häktad för mord

NYHETER

Kvinna hittades knivmördad i Huskvarna

I dag begärdes en 38-årig man häktad för mordet på sin ex-hustru i Huskvarna.

Samtidigt polisanmäler kvinnans pappa både polisen och en jouråklagare för att de inte tog hans dotters rädsla på allvar.

Kvällen innan mordet polisanmälde hon sin ex-make för hot – men mannen greps aldrig.

Strax innan fyra i dag begärdes en 38-årig man häktad för mordet i Huskvarna.

– Jag lämnade in häktningsframställan för en minut sedan. Rubriceringen är mord alternativt dråp, säger åklagare Klas Lorefors till Aftonbladet klockan 15.52 på onsdagseftermiddagen.

Hittades i trapphus

Det var i måndags morse som den 31-åriga kvinnan mördades i området Öxnehaga, Huskvarna. När ambulans kom fram till platsen låg kvinnan svårt skadad i trapphuset. Hennes liv gick inte att rädda.

Polisen kunde gripa hennes ex-make en stund senare när han springande försökte fly från platsen. Han höll då fortfarande i det misstänkta mordvapnet – en kniv – men kastade den i från sig när polisen uppmanade honom.

Anmäler polisen

Kvinnan, en tvåbarnsmor, hade kvällen innan larmat polisen och anmält att ex-maken hotat henne till livet över telefonen. Men en jouråklagare tog beslutet att inte göra några som helst tvångsåtgärder mot mannen.

Morgonen efter knivmördades kvinnan.

Enligt Sveriges Radio i Jönköping polisanmäler nu kvinnans pappa både polisen och den jouråklagare som valde att inte frihetsberöva 38-åringen kvällen innan han högg den 31-åriga kvinnan till döds.

Pappan menar att åklagaren borde ha tagit dotterns polisanmälan på allvar och skickat en polispatrull till den nu anhållne mannen redan på söndagskvällen – när dödshoten polisanmäldes.

Inte tillräckligt allvarligt

Jouråklagaren som fattade beslutet på kvällen, Liselotte Norström, sa i går att hon beklagade den tragiska händelsen.

Men utifrån de uppgifterna hon fick då så var hotet inte tillräckligt allvarligt för att man skulle ta till en tvångsåtgärd mot ex-maken.

– Ett olaga hot som sådant är ett brott som inte har ett straffvärde som betraktas som tillräckligt allvarligt för att vidta tvångsåtgärder. En hämtning på natten innebär att det kan finnas barn hemma och då ska det finnas starka skäl. Något sådant fanns inte i det här fallet, säger Liselotte Norström.

"Inte uppsåt att döda"

Den misstänkte gärningsmannen, en 38-årig tidigare ostraffad person, har erkänt vissa omständigheter men förnekar uppsåt.

– Han hade inte uppsåt att döda någon, säger mannens advokat Bertil Tengberg.

I morgon klockan 13.30 hålls häktningsförhandlingen mot mannen i Jönköpings tingsrätt.