Alm skyldig till att ha gömt Lindas kropp

avLinda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan ändå få ut livförsäkring på över en miljon kronor

Klockan två kom beslutet som avgjorde allt för Mats Alm.

Rätten anser att Alm bara är skyldig till brott mot griftefriden.

Och nu kan Alm få ut livförsäkringen han tecknade på Linda Chen – en miljon kronor.

Mats Alm.

I går var det den sista rättegångsdagen i Falu tingsrätt.

En till synes trött, blek och sliten Mats Alm, 35, leddes för sista gången ut genom den tunga trädörren av en häktesvakt efter en snabb nick mot sin pappa.

Känner lättnad

Efteråt sa hans advokat Peter Althin att Alm inte mår något vidare.

– Han mår inte särskilt bra. Jag tror det beror på att det varit en lång process med långa uppehåll och han har inte träffat sin familj. Han känner en lättnad att det snart är slut.

I dag kom han närmare ett slut när Falu tingsrätt fattade ett beslut att Alm så omgående som möjligt ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Inte bevis nog för mord

De tycker att åklagarna fört fram övertygande bevisning om att Mats Alm flyttat Linda Chens döda kropp och dolt den under grenar och annat växtmaterial.

Dagens beslut betyder att tingsrätten kommer att döma honom åtminstone för brott mot griftefriden – ett brott med ett maxstraff på två år.

Men beslutet betyder att om inte ny bevisning eller ett plötsligt erkännande från Mats Alm dyker upp innan den riktiga domen faller så kommer Alm inte att dömas för någon av de andra åtalspunkterna: mord, dråp eller vållande till annans död.

Tingsrätten har alltså inte funnit bevisningen övertygande om att Mats dödat Linda.

– Vi finner däremot övertygande bevisning om att han hanterat kroppen efter det att döden inträtt, säger lagman Lars Eklycke.

Kan få ut livförsäkringen

Det faktum att Mats Alm bara döms för brott mot griftefrid innebär, rent principiellt, att han skulle kunna få ut pengar från den livförsäkring där sambon var medförsäkrad, skriver TT. Livförsäkringsbeloppet är på 1 020 000 kronor och paret tecknade försäkringen efter bara några veckor tillsammans.

– Eftersom det inte är något uppsåtsbrott som han döms för, då är det inget klart ja eller nej i frågan, utan då är det en bedömning i det särskilda fallet som görs, säger Fredrik Stanser, informationschef på Lärarförsäkringar.

Advokat Uno Karlsson, måslägarbiträde till familjen Chen, säger till Aftonbladet att det vore stötande om Mats Alm tog emot pengarna.

– Han har ju sagt under rättegången att om han skulle få några sådana pengar tänker han ge dem till Lindas son, då får han ju stå för det i sådana fall.

Karlsson säger att Lindas familj är mycket missnöjda med dagens beslut.

– Det är enorm besvikelse.

En besvikelse

Även för åklagarna innebar beslutet en besvikelse.

– Det var miniminivån. Vi hade hoppats på mer, säger åklagare Niclas Eltenius.

Han menar att de dock inte gett upp hoppet om att Alm kan komma att erkänna mordet på sambon.

– Nu kommer han ju att komma i kontakt med psykiatrin i och med den rättspsykiatriska undersökningen. Och i och med beslutet i dag ser han ju att inte heller rätten tror på honom. Det kanske kan få honom att ändra sig. Vi har inte helt gett upp.

En framgång

Advokat Peter Althin har tidigare sagt att varken Mats Alm eller han själv vågar hoppas för mycket inför rättens beslut i dag.

I dag säger Althin:

– Som jag läser beslutet och kan tyda det är att min klient bara kommer att dömas för brott mot griftefriden. Det får anses som en framgång även om det inte är i linje med hans egen berättelse.

Publicerad: