SMHI: ”Var inne i helgen”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Kan bli upp till halvmeter snö"

Huka er i stugorna – för nu drar vargavintern in över södra Sverige.

Lokalt kan upp till en halv meter snö falla.

– Kan man undvika att vara ute är det bra, säger Per Stenborg, meteorolog, SVT.

Under dagen har ett snöfallsområde med kraftiga vindar dragit in över Västra götaland och Skåne. Fram till i morgon väntas ca en decimeter snö falla. Detta är ändå bara en föraning om vad som väntar till helgen. Då drar ett betydligt kraftigare snöoväder in över södra Svealand och norra och mellersta Götaland. Lokalt kan osedvanligt mycket snö falla på kort tid.

Halvmeter snö

– Från fredag fram till söndag kan det bli upp till tre fyra decimeter snö. Lokalt i dessa områden kan det faktiskt bli upp till en halvmeter snö, säger Per Stenborg, meteorolog, SVT. För närvarande har SMHI klass1-varning utfärdad för hela södra Sverige upp till Uppsala. Senast i morgon väntas dock SMHI utfärda en klass 2-varning. Den innebär att det kan vara farligt för allmänheten att vistas ute och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

"Var försiktig"

Det väntas även bli friska vindar i södra landet och vindar med kulingstyrka över Östersjön. I kombination med all snö innebär detta drivbildningar på vägarna.

– Det kommer nog att bli problem för bilar och tåg under framför allt lördag. Säkert också strömavbrott på grund av blåsten. Kan man undvika att vara ute under lördagen ska man göra det. Måste man ut ska man ta det mycket försiktigt, säger Per Stenborg. I Norrland blir det inte lika mycket snö. Men däremot kallt, lokalt ner mot mot minus 30 grader. Även i Svealand kommer det att nypa ordentligt i kinderna. Lokalt går kvicksilvret ner mot minus 15.

Det har varit en ovanligt tuff vinter med mycket snö och isande kyla. Och fortfarande är den alltså inte över.

– Jag är inte helt uppdaterad, men visst är det en hel del snö på gång in över Sverige om man tittar på väderkartorna. Det kan bli ganska stökigt, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.

Per Stenborg säger:

– I Norrland har det ändå varit en ganska normal vinter. Men i södra Sverige däremot är detta den kallaste vintern sedan åtminstone 1986.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN