Wolfgang Hansson

Fidel Castro gör comeback

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vill han återta makten eller bara njuta av stjärnglansen en sista gång?

PIGG IGEN Fidel Castro har gjort allt fler framträdanden under den sista tiden efter sin svåra sjukdomsperiod.
PIGG IGEN Fidel Castro har gjort allt fler framträdanden under den sista tiden efter sin svåra sjukdomsperiod.

Att se Fidel Castro klädd i sina gröna militärkhakis är som att se någon komma tillbaka från de döda.

Lagom till sin 84-årsdag i dag har den tidigare svårt sjuke revolutionsikonen gjort comeback.

Vill han ta tillbaka makten eller bara dansa en sista gång i rampljuset?

Fidel Castro gör comeback i det offentliga. I dag fyller han 84 år.
Fidel Castro gör comeback i det offentliga. I dag fyller han 84 år.

För en vecka sedan klev Castro en aning krum men tillsynes pigg fram till talarstolen i parlamentet i Havanna. Inför en extrainkallad session höll han ett 11 minuter långt tal. Eller kort borde jag kanske skriva eftersom den friske Castro brukade hålla låda i timmar i sträck.

Jämfört med de få bilder man fått se på Castro under hans fyra år av svår sjukdom verkade Fidel förvånansvärt alert även om han gick stödd mot en av sina livvakter.

Det sensationella med Castros framträdande var att det sändes direkt i kubansk TV. Ledningen måste ha gjort bedömningen att Fidel var så frisk och vid sina sinnens fulla bruk att det var riskfritt att låta honom framträda.

Skulle dö

Fyra år har gått sedan Kubas diktator "temporärt" lämnade ifrån sig makten sedan han blivit svårt sjuk. För två år sedan tog brodern Raul definitivt över presidentposten.

Alla väntade bara på att Fidel skulle dö.

Istället har han den senaste månaden åter inträtt i det offentliga livet.

Återkomsten ses med både förtjust förvåning och oro.

Fidel Castro är den kubanska revolutionens hjälte. En ikon för många kubaner trots det kubanska samhällets alla brister. Att se honom hyfsat frisk inger dem trygghet.

Stoppa reformer

Samtidigt är många oroliga för tajmingen av Fidels återkomst. De fruktar att Castro valt att återinträda på scen för att stoppa ett närmande till USA och de planerade ekonomiska reformerna. Reformer som skulle uppmuntra privata initiativ och minska statens styrning.

Reformer som brodern Raul drivit på under Fidels sjukdom.

Allmänna meningen bland Kuba-experter är att Fidel ser denna utveckling som ett hot mot sitt eget eftermäle och revolutionens fortlevnad.

De flesta kubaner resonerar precis tvärtom. De inser att ett slut på den amerikanska handelbojkotten mot Kuba och större ekonomisk frihet är enda chansen att förbättra den usla levnadsstandarden.

Misär

En frisk Fidel kan innebära att åren av ekonomisk misär förlängs.

Castro är formellt fortfarande kommunistpartiets ordförande och därmed Kubas högste ledare. Inga stora förändringar kan göras utan att han ger sitt samtycke. Åtminstone på pappret.

Eller är det kanske så enkelt att den gode Fidel längtat efter rampljuset under sina år i sjuksängen. Hela sitt liv har han varit en i högsta grad offentlig och uppburen person. Nu vill han ta sista chansen att njuta av stjärnglansen.

Under sina framträdanden den senaste månaden har han inte med ett ord berört inrikespolitiken. Castros huvudtema har varit att varna för att USA:s sanktioner mot Iran kan utlösa ett kärnvapenkrig.

Utmana brodern

Sedan han övergav träningsoverallerna för sin militärdress har han inte burit några militära utmärkelser.

Allt detta kan tolkas som att han vill visa att han inte har några planer på att utmana sin bror om makten.

Kanske vill Fidel men sin återkomst visa att det är han själv som skrivit sin memoarbok vars första del precis kommit ut och göra lite reklam för de 900 sidorna.

Han uppges ha författat den i sjuksängen. Fidel Castros stora oro påstås vara att han inte ska hinna klart med del två innan livsandarna ger upp.

Som det ser ut nu kanske han hinner.

Publisert: