Nu kan du få stanna kvar halva natten

Foto: Restaurang ”Grill” på Drottninggatan i Stockholm.
NYHETER

Nattuggla?

Skriker det i kroppen när ”stängt”-skylten hängs upp på uteserveringen klockan 23?

Misströsta icke. En dom i Regeringsrätten har kommit med en lösning:

Sitt kvar.

Det är en ljum sommarkväll. Vinden som sveper förbi är varm. Uteserveringens levande ljus börja slockna.

Klockan är stängningsdags och det är hög tid att gå hem och sova – alternativt gå in i den mörka barlokalen.

…Eller inte.

Nu finns det möjlighet att eventuellt förlänga utebesöket med 150 minuter, trots att krogen bara får servera alkohol ute till 23.

Behöver inte jagas in

I domen, som gäller en Stockholmskrögare, har man slagit fast att gästerna har rätt att sitta kvar utomhus så länge krogen har öppet, även om rätten att servera alkohol på uteserveringen upphör flera timmar tidigare, vilket är vanligt.

I Malmö har många krogar serveringstillstånd utomhus till klockan 23, medan man inomhus har öppet två timmar till. Enligt domen släpps nu kravet på att jaga in gästerna.

"Ska studera närmare”

– Vi har menat att det inte ska finnas människor kvar på uteserveringen efter klockan 23.30. Men Regeringsrättens dom visar att vi inte har stöd för den uppfattningen, säger Per-Eric Gällblad, enhetschef vid Malmö stads tillståndsenhet, till Sydsvenskan.

Rent teoretiskt skulle man alltså kunna beställa två flaskor vin klockan 22.58 och sedan sitta kvar under bar himmel i två timmar till.

– Regeringsrättens dom gäller och vi ska studera den närmare. Det här blir ett problem först om och när krögare börjar utnyttja de möjligheter som domen ger, säger Gällblad till tidningen.