Här transporteras Assange till rätten

avTorbjörn Ek, Mikael Stengård

NYHETER

Framträder i rätten i eftermiddag

1 av 2 | Foto: GETTY
Wikileaksgrundaren Julian Assange transporterades återigen till rätten Westminster Magistrate's Court i London.

LONDON/STOCKHOLM Inför ögonen på ett stort pressuppbåd transporterades Wikileaksgrundaren Julian Assange, 39, återigen till rätten Westminster Magistrate's Court i London i dag.

Rätten ska ta ställning till om Assange ska bli frisläppt.

Julian Assange transporterades från fängelset till Westminster Magistrate's Court i den brittiska kriminalvårdens bilar. Trots tonade bilrutor lyckades fotograferna få en bild på Assange inne i bilen.

Utanför rätten trängdes ett stort pressuppbåd och kön för att få en plats under dagens förhandlingar ringlar långt ut på gatan.

Aftonbladets utsände rapporterar att det är mer folk nu än vid förra förhandlingarna. Trängseln till både allmänhetens och pressens läktare var stor.

När Assanges mamma gick in i rättssalen, tillsammans med bland andra Assanges advokat Mark Stephens vände hon sig till åhörarna.

– Tack för ert stöd, sa hon.

Kräver att få bli fri

Klockan 15 i dag framträder Assange återigen inför rätten. Han kommer att kräva att få bli frisläppt, medan åklagarsidan vill ha kvar honom i häktet för att så småningom utlämna honom till Sverige, där han bland annat är misstänkt för våldtäkt.

I ett färskt uttalande, som Assange förmedlat från sin fängelsecell via sin mamma Christine, riktar han hård kritik till de företag som stoppat betalningarna till Wikileaks.

”Nu vet vi att Visa, Mastercard, Paypal och andra är instrument i USA:s utrikespolitik. Det visste vi inte innan”, säger Assange i uttalandet enligt Sky News.

"Orubblig"

”Min övertygelse är orubblig. Jag är fortfarande trogen de ideal jag har uttryckt. Denna process kommer inte att rubba dem”, säger Assange.

Aftonbladet rapporterar direkt från rättssalen i eftermiddag.

Med 1,5 timmar kvar till förhandlingen tätnade stämningen utanför domstolen i Westminster. En handfull demonstranter som ställt sig utanför entrén blev mer eller mindre bryskt förvisade av polisen, uppger TT.