Nyheter

”Största hotet mot rättvisa i Sverige”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Anders Borg: Oppositionen motverkar jobbtillväxten

Moderaterna har dragit igång sin förvalskampanj – och Anders Borg gick direkt till attack mot Mona Sahlin och de rödgröna.
Moderaterna har dragit igång sin förvalskampanj – och Anders Borg gick direkt till attack mot Mona Sahlin och de rödgröna.

Mona Sahlin och de rödgröna är det största hotet mot rättvisa i Sverige.

Det var finansminister Anders Borgs budskap när han lanserade Moderaternas förvalskampanj i dag.

– Med kirurgisk precision ser oppositionen till att motverka jobbtillväxten, sa Borg.

Efter krisens härjningar ska Sverige bli ett mer rättvist land. Receptet heter fyra år till med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Budskapet var glasklart när finansminister Anders Borg (M) och Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann presenterade partiets kampanj som ska pågå fram till den verkliga valrörelsen startar i slutet av sommaren.

”Tung skattebelastning”

Med texter som "I ett rättvist Sverige lämnas ingen utanför" och "Alla har rätt till en bra start i livet" vill Moderaterna förmedla bilden av den borgerliga regeringen som garanten för rättvisan.

Med oppositionens politik väntar i stället ökad orättvisa i form av bidragspolitik och färre jobb.

– Tyvärr är det så att om man med deras kirurgiska precision lägger tung skattebelastning på att anställa människor och med nästan lika stor precision lägger tunga skattebelastningar och för en bidragspolitik som gör att riskerna för att ekonomin går ner i flaskhalsar ökar, då betyder det att människor kommer att lämnas kvar på perrongen när konjunkturtåget går förbi, säger Anders Borg till Aftonbladet.

”Ingen lämnas utanför”

– De som lämnas kvar kommer vara de med lägre utbildning, som har svårare att göra sig gällande på en sådan arbetsmarknad. Det kommer vara de äldre som blivit av med jobbet under krisen, det kommer vara de unga och de invandrare som kommer till arbetsmarknaden nu.

Enligt Moderaterna är det fyra delar som måste till för att rättvisa ska råda i Sverige:

Full sysselsättning (det ska löna sig att arbeta och bli lättare att starta företag).

Låga skatter på vanliga inkomster (alla ska ha råd att leva på sin lön).

Utbildning i världsklass (genom tidigare betyg och bra lärare).

Lika vård för alla (oavsett var i landet du bor eller hur tjock din plånbok är).

– I ett rättvist Sverige lämnas ingen utanför. Vi ska visa hur vår politik gör Sverige mer rättvist och hur oppositionens politik gör Sverige mindre rättvist, säger partisekreterare Per Schlingmann.

På den rödgröna sidan är bilden av verkligheten inte helt oväntat den motsatta.

”Fräckt av Moderaterna”

– Det är ganska fräckt av Moderaterna att prata om rättvisa när deras egna siffror visar att de som har det bäst ställt, högavlönade män, har blivit absolut mest gynnade av den här regeringen, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

Han syftar till Anders Borgs presentation från förra veckan som visar att personer med en inkomst på 24 000 kronor eller mer har tjänat mest på regeringens politik så här långt. Enligt samma presentation väntas skillnaderna däremot minska på sikt och i stället göra låginkomsttagarna till vinnare. Det resonemanget köper inte Ibrahim Baylan, men han välkomnar en valrörelse om rättvisa i Sverige.

På vilket sätt bidrar oppositionens politik till ökad rättvisa?

– Genom att vi ser till att investera i fler jobb för ungdomar och nya jobb för de som står utanför arbetsmarknaden, i kombination med att de med de största inkomsterna också är med och bidrar till välfärden, säger Baylan.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: