Nyheter

Svenske Johan: Man hostar hela tiden

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Röken från de våldsamma bränderna stoppar flygtrafiken i Moskva

De våldsamma ryska bränderna har svept in hela Moskva i ett tjockt röktäcke.

På flera platser använder kontorsarbetare ansiktsmasker vid sina skrivbord och nu leds flygplanen bort från stadens flygplats.

– Man hostar hela tiden och ser bara hundra meter framför sig, säger svenske Johan som är på plats.

Den värsta värmeböljan på hundra år har resulterat i hundratals bränder som rasar i Moskvas närområden. Den tjocka röken ligger tät över staden och föroreningarna i luften är fem gånger högre än normalt.

Minst 50 personer har mist livet och tusentals förlorat sina hem när hela byar förstörts i lågorna. Även stora odlingsytor har förstörts och Ryssland förbereder sig nu för att hantera bristen på spannmål.

Inte under kontroll

Trots att nästan 150 000 människor arbetar med att bekämpa bränderna håller myndigheterna på att tappa kontrollen – mellan torsdag och fredag nästan dubblades brändernas yta.

Röktäcket har också försvårat för all flygtrafik över staden och flera flygplan har fått ställa in sina landningar och flyga vidare till andra flygplatser.

Regeringen varnar nu för att hettan från bränderna kan frigöra farliga radioaktiva partiklar i Brjansk-regionen, som är nedsmutsad av radioaktivt avfall sedan Tjernobylkatastrofen 1986.

–Om en brand uppstår här kan de radioaktiva partiklarna flyga iväg med elden och orsaka ett nytt förorenat område, sade Sergej Sjojgu, minister med ansvar för krishantering.

Johan Ström, 47, arbetar på flygplatsen utanför Moskva. Han berättar att röken legat över staden i en vecka men aldrig varit värre än nu.

– Röklukten är intensiv. Det sticker i ögonen och många går med ansiktsmasker.

Ingenstans att fly

Eftersom den stickande röken även letar sin in i husen går det inte att fly.

– Överallt, vart man än går, känner man av röken. Jag vaknar varje morgon med intensiv huvudvärk.

Johan känner sig dock lyckligt lottad som inte behöver oroa sig för att anhöriga ska fastna i de dödliga bränderna.

– Vi har 40-50 kilometer till närmaste brand. Men jag kan tänka mig att man är orolig om man har vänner och bekanta där det brinner.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: