Vi väntar på svaret

avLena Mellin

Lena Mellin: Därför skriver vi om Littorins påstådda sexköpsbrott

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
TIGER Sven Otto Littorin har haft all möjligheter att kommentera uppgifterna om sexköpet, men det har han inte gjort. På en presskonferens i Visby meddelar han att han omedelbart avgår som arbetsmarknadsminister – utan att svara på frågor. Sen åker han med regeringsplanet till Stockholm.

VISBY. Aftonbladet ställde frågor till Sven Otto Littorin om ett påstått sexköp.

Sexton timmar senare avgick han.

Utan att ha svarat på frågorna. Det har han fortfarande inte gjort.

Det som hänt den här veckan är historia. Inte för att en minister lämnat sin post. Det har hänt många gånger tidigare och det kommer att hända igen.

Det historiska består i stället av att en minister avgick på grund av en nyhet som ännu inte var publicerad. Först i dag berättar Aftonbladet vad vi ville fråga Sven Otto Littorin om.

För flera veckor sedan tog en kvinna kontakt med Aftonbladet. I samband med rättegången mot den förre polischefen Göran Lindberg ville hon berätta att han inte var den ende av samhällets betrodda som köpt sex.

Aftonbladets reporter Mattias Carlsson har träffat kvinnan vid ett flertal tillfällen. Vi har fått tillgång till hennes dator och gått igenom den. Vi har kontrollerat hennes uppgifter så långt det överhuvud taget är möjligt.

I tisdags var det dags att ställa frågan till dåvarande arbetsmarknadsministern. Har du köpt sex?

Sven Otto Littorin ville inte svara.

I stället avgick han.

Aftonbladet väljer i dag att gå ut med kvinnans uppgifter. Hon hävdar att hon sålde sex till Littorin för 2 000 kronor.

I flera dygn har vi avstått från att berätta det. Jag har motiverat det med att Littorin inte längre är en offentlig person och att vi vill prata med honom före publicering. Littorin är fortfarande ingen offentlig person. Och vi har fortfarande inte pratat med honom.

Ändå publicerar vi. Varför då?

Ett viktigt skäl är att det uppstår en märklig situation när en tidning tiger. Då frodas rykten, ofta av en art som inte ens är i närheten av en korrekt verklighets-beskrivning.

Minst lika viktigt är skälet till att en minister brådstörtat lämnar regeringen två månader före ett riksdagsval som ser ut att bli mycket jämnt. För det finns ett starkt och berättigat allmänintresse. Orsaken till att en minister avgår är viktig historieskrivning.

Sven Otto Littorin motiverade sin avgång med en besvärlig vårdnadstvist som han ansåg hårdbevakats av media.

Men det finns all anledning att tro att det inte var det enda skälet. Inte ens det huvudsakliga.

Ett par minuter före midnatt samma dag som Aftonbladet ställde frågan om sexköpet till Littorin beställdes regeringsplanet till Visby av statsministerns assistent. Det skulle föra Littorin till Stockholm med begäran om att få lämna regeringen.

Samma morgon som Aftonbladet av regeringskansliet utlovats en intervju med Littorin håller han i stället presskonferens – och avgår utan att ge möjlighet att ställa frågor.

Med en effektivitet som Sommar-Sverige sällan uppbådar entledigas bara någon timme senare hans politiska stab samtidigt som Littorin själv raderas från regeringens hemsida.

Aftonbladets uppgifter hade först relevans eftersom Sven Otto Littorin var Sveriges arbetsmarknadsminister. Efter hans hastiga avgång har de fortfarande relevans som möjlig förklaring till att han lämnar sitt ämbete.

Men det finns också en politisk dimension. I Sverige är det olagligt att köpa sex. Littorins partikamrat Beatrice Ask, liksom flera andra, har velat förstärka sexköpslagen.

När jag skriver det här har det gått nära 3,5 dygn sedan Aftonbladet frågade om Littorin köpt sex. Under tiden har vi sökt honom genom många olika kanaler. Han har haft alla möjligheter att dementera.

Men det har han inte gjort.

Så i dag publicerar vi Annas berättelse. Trots att den saknar Sven Otto Littorins kommentar.