Polisen varnar mörkhyade: Var försiktiga

Efter skottdåden i Malmö uppmanar polisen till försiktighet

Polisen i Malmö varnar nu invandrare från att gå ensamma på ensliga platser kvällstid.

– Är man mörkhyad ska man vara lite extra försiktig, säger Malmöpolisens informatör Lars-Håkan Lindholm.

Ingen har ännu gripits för det 15-tal skottdåd som polisen i Malmö utreder. Eftersom alla offer utom det första har haft invandrarbakgrund tror polisen att skjutningarna kan ha genomförts av någon som vill skada invandrare.

– Är man i riskgruppen, allså lite färgad, och ute i mörkret ska man undvika ensliga platser. Det finns en viss risk om man är i den gruppen, så då bör man nog vara lite extra försiktig, säger Lars-Håkan Lindholm.

”Var observant”

Han säger att de två senaste skjutningarna på busshållplatser har riktats mot mörkhyade män som stått ensamma och väntat på bussen.

– Vi ser ett antal sådana skjutningar som följer ett mönster. Så man ska kanske inte stå där ensam på busshållplatsen om det är mörkt och ensligt.

Han förtydligar att han inte avråder någon från att åka buss på kvällen.

– Nej för sjutton. Man ska vara lite observant bara. Det handlar om normal försiktighet.

Kan ge copycats

Polisen varnar också privatpersoner från att själva ingripa om de blir vittne till en skottlossning. Enligt polisen ska man först tänka på sin egen säkerhet och sedan larma polisen. Och absolut inte springa efter.

Polisen befarar även att den stora mediala uppmärksamheten kan locka fram "copycats", alltså personer som vill kopiera dåden.

– Projiceringen kan få den effekten och det måste vi ha med i tankarna, att "copycats" hänger på. Vi brukar prata med små bokstäver, men det här är en ytterst ovanlig situation, säger Per Lidehäll vid länskriminalen i Skåne.

Publisert: