SD-register spritt på nätet

5 700 personer hängs just nu ut på nätet.

Anledningen: de har registrerat en intresseanmälan hos Sverigedemokraterna.

– Det känns för jävligt. Jag tar det här som ett hot mot mina demokratiska rättigheter, säger en kvinna från Västra Götaland som finns med på listan.

Hennes adress finns nu tillgänglig för vem som helst att kolla upp.

På en sida där över 5 700 personer hängs ut för att de intresserat sig för information om Sverigedemokraterna finns hennes namn listat.

När Aftonbladet når henne blir hon upprörd över beskedet.

– Jag är i chock. Jag kan inte ringa polisen fort nog. Jag står för att jag röstat på Sverigedemokraterna, men det här känns som ett hot mot mina rättigheter, säger kvinnan som vill vara anonym.

Ytterligare en man, från Stockholmsområdet, som hängts ut på listan blir bestört.

– Det här känns inte bra, men vad ska man göra åt det? Det är inte ovanligt i dessa tider att det hackas hit och dit, säger han.

Ett allvarligt intrång

Enligt IT-experten Joakim von Braun rör det sig om ett allvarligt intrång. Den som hackat sidan kan ha brutit mot lagen på flera sätt.

– Det första brottet är att man brutit sig in och tagit information från SD, det andra är att man publicerar den här privata informationen på nätet, det är ett brott mot personuppgiftslagen. Lagen säger dessutom att politisk information och facklig information är bland de två saker man ska värna mest om.

Bland uppgifterna som spridits kan man även se om personerna vill ha mer information om Sverigedemokraterna, eller vill arbeta aktivt för partiet.

Det är inte bara medlemmar som hängs ut utan även personer som bara har efterfrågat information om partiet.

Joakim von Braun dömer nu ut SD:s säkerhet på nätet.

– Partiet har ju en skyldighet att värna sina medlemmars rösthemlighet. I normala fall ska det inte gå att komma in så här, det betyder att de har säkerhetshål i sitt försvar.

"Hot mot demokratin"

När Aftonbladet når SD:s pressekreterare Erik Almqvist sent på måndagkvällen känner han inte till intrånget.

– Men om det här är ett försök att lägga ut vårt medlemsregister på riktigt är det ytterst allvarligt. Vi är ett parti med medlemmar som riskerar att misshandlas, hotas om våld, bli av med jobb och liknande. Det här är ett hot mot demokratin, säger han.

Han tror att det hela är ett försök att skrämma medlemmarna.

– Självklart kommer vi att polisanmäla och försöka spåra vem som ligger bakom den här hemsidan. Det här är ju direkt brottsligt.

Senast i fredags hackades SD:s hemsida - för tredje gången under valrörelsen. Enligt Erik Almqvist är det inte omöjligt att uppgifterna stals då.

Partiets sajt låg under tisdagen nere.

– Vi har utsatts för omfattande attacker under helgen, både överbelastningsattacker och rena hackerattacker. Vi kommer inte att lägga upp sidan igen förrän vi har täppt till alla luckor, säger Erik Almqvist.

Publisert: