Höjd terrorberedskap i Storbritannien

avSofia Ström

"Jag vill uppmana allmänheten att vara vaksam"

Storbritannien höjer graden av terrorhot till den näst högsta.

– Det här betyder att en terroristattack är högst sannolik, säger inrikesminister Alan Johnson.

Centret för terroranalys i Storbritannien har i dag höjt landets terrorberedskap från "betydande" till "svår".

En "betydande" hotnivå betyder att det finns en stor risk för en attack. "Svår" är den näst högsta hotnivån i Storbritannien.

– Det här betyder att en terroristattack är högst sannolik, men jag vill poängtera att underrättelsetjänsten inte misstänker att en attack är nära förestående, säger inrikesminister Alan Johnson, rapporterar AP.

Flera orsaker

Ingen särskild terroristgrupp eller land pekas ut, men tidigare i veckan ställde Storbritannien in direktflyg till Jemen på grund av det ökande hotet från al-Qaida-anhängare i landet.

Johnson vill inte kommentera om höjningen av terrorberedskapen hänger samman med juldagsattacken på ett flygplan mot Detroit.

Han säger att höjningen beror på en rad olika orsaker, däribland "mål och möjligheter som internationella terroristgrupper har i Storbritannien och USA".

Höjer vaksamheten

Den höjda nivån innebär att Storbritannien kommer att "sätta in mer resurser, höja graden av vaksamhet".

– Jag vill uppmana allmänheten att fortsätta vara vaksam och att rapportera in misstänkta händelser till lämpliga myndigheter och att hjälpa polisen och säkerhetstjänsten i deras ansträngningar att hitta de som är involverade i terrorism, sa Alan Johnson i en tv-intervju på fredagskvällen.

Men han försökte samtidigt lugna allmänheten genom understryka att hotet inte är akut.

– Den högsta säkerhetsgraden är "kritisk" och det betyder att en attack är omedelbart förestående. På den nivån är vi inte, sa inrikesministern.