Lars Ohly är oppositionens bråkstake

Inte överens med Mona Sahlin om allt

Vänsterpartiets ledare satte fingret på de frågor som fortsätter att splittra de rödgröna.
Vänsterpartiets ledare satte fingret på de frågor som fortsätter att splittra de rödgröna.

Lars Ohly är oppositionens bråkstake.

I sitt 1 maj-tal satte han gång på gång fingret på rödgröna tvistefrågor.

Afghanistan, vinst i skolan och Förbifart Stockholm fortsätter att splittra, visar Aftonbladets genomgång av Ohlys och Sahlins tal på arbetarrörelsens dag.

I Kungsträdgården deklarerade Lars Ohly (V) att löntagare och arbetslösa ska beskattas lika.

På Norra Bantorget förklarade Mona Sahlin (S) att det kan dröja – och betonade arbetslinjen.

Med två dagar kvar till sin första gemensamma budget stod S och V långt ifrån varandra i flera centrala frågor. Bland annat gjorde Lars Ohly klart att han inte tänker vika sig när det gäller svensk närvaro i Afghanistan.

– Vi kräver att Sverige drar tillbaka de militära trupperna och slutar delta i kriget, sa han i sitt tal.

Efteråt förklarade Lars Ohly att han betvivlar att det blir någon rödgrön överenskommelse alls i Afghanistanfrågan före valet i höst.

Kämpar mot vägprojekt

– Det är mitt grundtips att det inte blir det.

Han lovade också att kämpa mot vägprojektet Förbifart Stockholm medan Mona Sahlin tänker arbeta för samma motorväg.

Men gårdagens förstamajtal visade också att den senaste tidens budgetförhandlingar lett till enighet i flera frågor. Såväl Ohly som Sahlin gav samma besked om både a-kassan och pensionärsskatten. Redan nästa år vill de rödgröna halvera skatteklyftan mellan lön och pension.

– Det här är första steget. Sen fortsätter vi i varje budget tills klyftan är borta. Att vi halverar den i ett första steg visar hur allvarligt och viktigt vi tycker att det här är, säger Mona Sahlin.

De tre partierna har fått kompromissa åtskilligt för att få ihop budgeten, men Sahlin vill inte peka ut någon förlorare i förhandlingarna.

– Uppgörelserna vi gör är inte socialdemokratiska, inte miljöpartistiska, inte vänsterpartiska, utan de är något nytt. Alla tre partierna kan känna igen sig.

Rättelse: En kortad version av artikeln publiceras i dagens papperstidning. På grund av kortningen framstod det som att Lars Ohly inte tror att det blir någon rödgrön uppgörelse alls före valet. Det är förstås inte korrekt. Det är en överenskommelse i Aghanistanfrågan som avses. Aftonbladet beklagar det inträffade.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN