Nya bråk i Aten

NYHETER

Parlamentet röstade igenom kritiserat sparpaket

För andra dagen i rad urartade demonstrationerna i Aten. Polisen tog till batonger och tårgas för att skingra våldsamma demonstranter.

Under eftermiddagen hade en enorm folkmassa hade samlats utanför parlamentet i Aten för att protestera mot det enorma sparpaket som regeringen tänker genomföra för att sanera statsfinanserna.

Till en början gick demonstrationen lungt till men vid 20-tiden började den grupp demonstranter som stod närmast parlamentsbyggnaden kasta stenar och pinnar mot poliserna som skyddade sig med sköldar. Enstaka bråkstakar gjorde utfall mot raden av poliser och till slut svarade ordningsmakten. Med batonger och tårgas skringrade de folkmassan och drev demonstranterna mot gamla stan och sidogatorna.

– Det gick otroligt fort. Det tog mindre än en kvart, sen var torget rensat, säger Aftonbladets reporter på plats, Peter Kadhammar.

Minst en brand bröt ut, men den var bland bråte på gatan och inte i något hus.

Tiotusentals samlades

Enligt den grekiska polisen rörde det sig om sammanlagt tiotusentals personer som samlats och höll upp plakat och ropade slagord. Den absoluta majoriteten var dock inte där för att slåss utan ville bara visa sitt missnöje med den förda politiken.

Vid 18-tiden röstade det grekiska parlamentet igenom det kritiserade krispaketet med 172 röster mot 121.

Paketet är ett villkor för att Grekland ska beviljas miljardlån av IMF och EMU-länderna – ett lån som landet desperat behöver för att undvika att gå i konkurs. Åtgärderna innebär bland annat att lönerna i den offentliga sektorn fryses fram till 2014 och att pensionerna sänks (se faktaruta).

"Nödvändigt"

Enligt den socialdemokratiske premiärministern Giorgos Papandreou är sparpaketet en nödvändighet.

– Det är enkelt. Antingen röstar vi igenom och genomför paketet eller så blir Grekland bankrutt, sade han i en debatt före omröstningen.

De konservativa och kommunisterna, som tycker att besparingarna är allt för hårda för det grekiska folket, röstade emot.

De hårda besparingarna och den tidigare misskötseln av statsfinanserna har emellertid gjort det grekiska folket mäkta förgrymmade. Under gårdagens våldsamma demonstrationer dog tre människor när arga demonstranter satte eld på en bank.