Nyheter

Reinfeldt: ”Ett oacceptabelt angrepp”

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade i dag för första gången lördagens självmordsattentat i centrala Stockholm.

– Det är viktigt att vi fortsätter att värna om vårt öppna samhälle och inte drar förhastade slutsatser.

Det var statsminister Fredrik Reinfeldts (M) huvudsakliga budskap när han på söndagen höll presskonferens.

Samtidigt poängterade han flera gånger att det som hänt är ett fullständigt oacceptabelt angrepp på vårt öppna samhälle – oavsett vilket motiv som ligger bakom.

Det var vid femtiden på lördagen som en bil exploderade mitt bland julhandlarna i centrala Stockholm. Strax därefter detonerade den misstänkte 28-åringen en sprängladdning på sin egen kropp, bara några kvarter ifrån den brinnande bilen. Strax innan hade både Säpo och TT fått ett mejl med hotelser på både arabiska och svenska.

Regeringen har informerats fortlöpande sedan igår om det som hänt och man har även informerat oppositionen.

Manade till försiktighet

Fredrik Reinfeldt konstaterade att det som hänt nu utreds som ett terroristbrott men manade till stor försikighet när det gällde övriga spekulationer.

– Det finns en risk att det skapar oönskade spänningar i vårt samhälle och misstänkliggör vissa individer. Det är därför viktigt att hålla sig till det vi vet och stå upp för den tolerans som vi vill ska prägla vårt samhälle. Vi måste ha tålamod med vår demokrati och låta den arbeta med detta.

Utrikesminister Carl Bildt twittrade redan igår kväll om det som hänt och stämplade det som ett terroristdåd – trots att åklagern formellt inte tog beslutet att utredningen gäller terrorbrott förrän idag på morgonen. Statsministern fick därför frågan om hur det gick ihop med uppmaningen att inte dra snabba slutsatser.

– Carl Bildt är en mycket närvarande utrikesminister. Men det är jag som här och nu kommenterar detta från regeringen synpunkt.

”Säpos miss måste utredas”

En annan fråga som dök upp var hur det kommer sig att Säpo missat att ha koll på den man som sprängde sig själv på Bryggargatan.

– Jag konstaterar att polisen kommenterade detta på presskonferensen tidigare idag. Det är naturligtvis en fråga som måste ingå i den fortsatta utredningen, säger Fredrik Reinfeldt.

Har du varit i kontakt med utländska kollegor?

– Nej, men det kan inte uteslutas att detta kommer att ske under dagen, säger Fredrik Reinfeldt.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: