Reinfeldts barn: När kommer betygen?

NYHETER

Statsministerns egna barn tycker att regeringen sölar med sina vallöften

Oppositionen tycker att Fredrik Reinfeldt sölar med införandet av tidigare betyg.

Nu får de medhåll – av statsministerns egna barn.

– De undrar: När kommer allt det här som ni har sagt? säger Reinfeldt.

Foto: Familjen Reinfeldt Statsminister Fredrik Reinfeldt med sin fru Filippa Reinfeldt, och barnen Gustaf, Ebba och Erik.

Betyg redan i sexan var ett vallöfte från alliansens sida. Men först i går presenterade utbildningsminister Jan Björklund (FP) förslaget. När riksdagen röstar i höst kan styrkeförhållandena vara andra än i dag, om de rödgröna vinner valet.

Oppositionen anklagar regeringen för att aktivt förhala beslutet för att åter göra betygsfrågan till en valvinnare. Till skillnad från regeringen är de rödgröna nämligen inte överens om när Sveriges elever bör få betyg.

Gillar nationella prov

– De sätter partipolitik och valet före arbetsro i skolan, sa Marie Granlund (S) till Aftonbladet i går.

Men även Reinfeldts egna barn - Gustaf 17, Erik 14 och Ebba 10 - undrar.

– De ställer också frågor till mig: När kommer allt det här som ni har sagt? Avslöjar Reinfeldt själv.

Vad är det mer som de tycker dröjer?

– Ja det är framförallt betygen de har frågat efter. Och också det faktum att vi ska byta betygssystem. Mina föräldrar hade bokstäver, jag hade siffror, mina barn har bokstäver igen och nu ska vi få ytterligare en bokstavskombination och det har de hört talas om. Men när kommer det då?

– Och då har jag fått säga att det dröjer ytterligare något. Däremot har de noterat de nationella proven, som ju redan har genomförts och som nu görs också från årskurs tre, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Gillar de nationella prov?

– De gillar det och deras föräldrar gillar det. Den fråga vi ställer oss när barn går till skolan på morgonen är ju: Kommer de hem klokare på kvällen och har de blivit väl behandlade? Att via nationella prov få ett kvitto på att mina barn har kunskapsnivåer som eftersträvas i den här åldern är väldigt viktigt för mig som förälder och framförallt, om de inte har det. Då förutsätter jag att det sätts in resurser för att stödja mitt barns utveckling.

”De följer löften”

Närmast i tur att få betyg i familjen Reinfeldt är yngsta barnet Ebba, 10 år. Får pappa Reinfeldt som han vill blir det alltså redan från årskurs sex. Men om hon eller hennes äldre syskon faktiskt vill ha betyg, det tänker inte Fredrik Reinfeldt svara på.

– Jag ska inte föra deras talan på det sättet. Jag bara noterar att de följer löften och samhällsdiskussionen och undrar när saker och ting kommer. Och det är väl i grunden bra.

Själv tycker han inte att det är ett jätteproblem att betyg från sexan dröjer till 2012.

– Nu kan vi berätta för väljarna att det här vill vi göra och så får våra motståndare berätta om de vill ta bort detta eller om de tycker något annat.