Nyheter

”Partiet måste förnyas”

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och debattör:

Varför avgår Mona Sahlin?

– Det var inget genomtänkt beslut att ställa partitoppens platser till förfogande utan förankring. Jag vet inte om hon trodde att hon skulle kunna rädda sig. Sedan har hon så klart fått skulden för misslyckandet i valet.

Vem ska ta över?

– Det finns några kandidater i riksdagen, men ingen som löser partiets problem. Kanske blir det ett dubbelkommando med någon utanför riksdagen. Jag tror inte på en sådan lösning. Pagrotsky är annars ett namn som nämnts för lite.

Vilka krav ställs på efterträdaren?

– Någon som kan hitta tillbaka till politiken och som kan förnya partiorganisationen så att den har kontakt med väljarna. Som kan hitta tillbaka berättelsen från Moderaterna om Socialdemokraterna som arbetarparti.

Hur ska Socialdemokraterna vända utvecklingen med den krympande väljarskaran?

– Det första är etablera ordning och reda i partitoppen. Det andra man måste visa folk att man har en realistiskt alternativ till den sittande regeringen. Man måste prata arbete och inte bidrag i första hand.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

Varför avgår Mona Sahlin?

– Det har sin grund i det historiska valnederlaget. På slutet uppstod ett mellanläge i väntan på kongressen. Då spelade mona ut kortet med ställa partistyrelsens platser till förfogande. Istället för en lugnande effekt fick det motsatt verkan och missnöjet inom partiet gjorde att hon fick avgå.

Vem ska ta över?

– Det som är unikt med situationen nu är att en S-partiledare avgår utan en tilltänkt efterträdare. Om man ser på de listor som förekommer toppas de av Wallström och Bodström. Men jag tror inte att någon av dem är sannolika. Fler och fler talar om ett delat ledarskap. Kanske Håkan Juholt eller Luciano Astudillo. De är inte så utslitna eller förknippade med det gamla. Veronica Palm är ett annat namn.

Vilka krav ställs på efterträdaren?

– Det måste vare en person som kan hålla isär partiets många åsiktsskillnader. Men det partiet upplever är en politisk kris och inte en personkris. Det krävs därför att den som tar över leder ett förändringsarbete. För det krävs en vison och att våga ha kraften att driva den interna diskussionen och samtidigt förmå att hantera det externa, till exempel media.

Hur ska Socialdemokraterna vända utvecklingen med den krympande väljarskaran?

– Partiet vilar på de tre grundpelarna frihet, jämlikhet och solidaritet. De ska man hålla fast vid. Men orden måste få bäring i det nya samhället.

Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation och journalistik vid Mitthögskolan:

Varför avgår Mona Sahlin?

– Den ena händelsen kopplats till den andra. Hon har haft ett lågt förtroende efter utspelet om partistyrelsen. Mot slutet har hon inte styrt partiet, utan snarare blivit en fånge som har reagerat på intern kritik snarare än att regera.

Vem ska ta över?

– Jag vill inte ge mig in på namn.

Vilka krav ställs på efterträdaren?

– S har beskrivits som en koalition. Partiet hålls ihop av två saker: att de haft regeringsmakten och starka partiledare. Nu har man inget av det och nu ställs höga krav på att partiet håller ihop koalitionen. Personen måste ha stark intern auktoritet i första hand, och i andra hand vara duktig på att kommunicera utåt.

Hur ska Socialdemokraterna vända utvecklingen med den krympande väljarskaran?

Det enda som är helt säkert är att det inte finns enkla svar. Den som har enkla lösningar bör man inte lyssna för mycket på. Men det krävs att man etablerar en bild av ett parti som vill ha förnyelse och modernisering.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: