"Poliserna tvingade mig radera filmen"

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu åtalas de för tjänstefel

Jesper Nilsson tog bilder av ett polisingripande i tunnelbanan.

Det skulle han inte ha gjort – han greps och tvingades radera bilderna.

Nu åtalas poliserna.

– Det känns jätteskönt, efter så lång tid, att åklagaren valt att gå på min linje, säger Jesper Nilsson.

Jesper Nilsson berättade för Aftonbladet om hur han blev utpressad av två civilpoliser vid Hornstulls tunnelbanestation.

Det var i februari i år som Jesper såg två civila poliser tränga in två tonårskillar i ett hörn vid Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm. Eftersom Jesper bloggar om kollektivtrafik tog några bilder av ingripandet med sin mobiltelefon.

Då vände sig poliserna om mot Jesper, tog tag i hans kläder, trängde upp honom i ett hörn och tog hans mobiltelefon.

Hotades

Enligt Jesper hotade poliserna med att han skulle gripas för ofredande för att han filmat poliserna och sedan med att han skulle tas in till häktet för ett urinprov, misstänkt för narkotikabrott.

Men om han istället raderade bilderna skulle han vara fri att gå.

Att de använde lagen för att utpressa mig till att göra saker som jag inte ville, det kändes orätt, sa Jesper Nilsson då.

Jesper raderade filmen, men lyckades senare återskapa den. Filmen har nu granskats av Statens kriminaltekniska laboratorium, och är viktig en del av åklagarens bevisning när de bägge polismännen nu åtalas.

Förnekar brott

Poliserna misstänks för ofredande, olaga tvång och egenmäktigt förfarande, alternativt tjänstefel.

– Min klient förnekar brott. Vi kommer att sätta oss ner och titta närmare på det här nu, säger advokat Ola Salomonsson, som försvarar den ena polisen.

Poliserna har även gjort en anmälan mot Jesper Nilsson för grovt förtal. Detta för att han lagt ut bilderna och uppgifter om händelsen på sin blogg på nätet.

Daniel Bengtsson

Publicerad: