Sänker partiet

avJosefin Berglund

Sifo: Varannan socialdemokrat vill att Mona Sahlin ska avgå

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHLS-väljarna sviker| I en opinionsundersökning som Aftonbladet/Sifo genomfört visar det sig att 41 procent av de socialdemokratiska väljarna vill att Mona
Sahlin ska avgå. Och en av fyra skyller det usla resultatet i valet på henne. ## Foto: BJÖRN LINDAHLS-väljarna sviker

Socialdemokraternas samarbete med V och MP har inte skadat partiet särskilt mycket.

Det stora problemet är Mona Sahlin och den politik hon står bakom.

Så analyserar S-väljarna katastrofvalet i en ny Sifo som Aftonbladet låtit göra.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Aftonbladet har låtit Sifo fråga socialdemokratiska väljare om de anser att Mona Sahlin bör avgå eller sitta kvar som partiledare.

Varannan S-väljare av dem som har en åsikt i frågan, 41 procent, vill att partiet utser en ny ledare.

”Inte förvånad”

I undersökningen pekar dessutom 24 procent av de egna väljarna ut henne som orsaken till katastrofvalet.

– Jag är inte förvånad över den siffran. Det har varit ett oerhört personfokus på Mona Sahlin, men till syvende och sist är det politiken som avgör. Vi har gjort vårt sämsta val sedan 1914 och det är det vi måste vi ta till oss, säger partisekreteraren Ibrahim Baylan.

Om att nästan varannan väljare vill ha bort Sahlin, säger han:

– Socialdemokratiska ledare utses inte genom opinionsundersökningar, utan av våra medlemmar. Och vi har valt Mona Sahlin som ledare.

”Trött parti”

Enligt undersökningen vill lika många, 41 procent, att Sahlin ska sitta kvar. 18 procent vet inte.

Men den främsta orsaken till det historiskt dåliga valresultatet är utformningen av partiets politik. Det är både väljare och partirepresentanter som

Aftonbladet har pratat med, överens om. Hela 43 procent anger detta som det främsta skälet.

– Er undersökning bekräftar den bild som även finns inom partiet. Under valrörelsen fanns det mycket sakpolitik, men ingen bärande vision om var vi vill att Sverige ska vara om tio år, säger SSU:s ordförande Jytte Guteland.

– Jag tror vi uppfattas som ett snällt, men lite trött parti. Vi kan inte längre leva på vad vi har åstadkommit tidigare, utan nu måste vi visa att vi är ett framtidsparti.

För att återvinna väljarnas förtroende inom bärande frågor som ekonomin och jobben, efterlyser Guteland förnyelse. Hon ställer sitt hopp till Sahlin:

– Partiet måste lyfta fram nya ansikten. Nya idéer kommer med nya personer.

Det socialdemokratiska landstingsrådet Ilija Batljan brukar nämnas som ett framtidsnamn inom partiet. Han anser att steget bort från V och MP är en viktig del i partiets förnyelsearbete.

– Det är otroligt viktigt för oss att stå på egna ben. Nu måste vi först och främst förnya vårt parti. Vi behöver en socialdemokrati som fokuserar på bättre förutsättningar för att skapa nya jobb och tillväxt.

Viktig tid

Batljan anser också att Mona Sahlin har en viktig tid framför sig. En del av arbetet är att se över verkställande utskottets och partistyrelsens personuppställningar.

– Det är klart att hon måste se över sitt lag. Det ingår i varje ledares arbetsuppgift och det är jag övertygad om att hon kommer att göra, säger Batljan.

Tror du att hon är kvar som partiledare vid valet 2014?

– Ja, det tror jag. Under valrörelsens slutspurt visade Mona att hon kan kämpa. Finns den glöden kvar så tror jag att hon kan göra ett bra jobb.

Mona Sahlin har valt att inte kommentera Sifoundersökningen.

ARTIKELN HANDLAR OM