Gravskändare stoppas inte – församling kritisk

Av:  TT

Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård har utsattes för skadegörelse i september. Enligt församlingen kan det röra sig om samma gärningsman som tidigare vandaliserat flera gravar på kyrkogården. Arkivbild.
Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård har utsattes för skadegörelse i september. Enligt församlingen kan det röra sig om samma gärningsman som tidigare vandaliserat flera gravar på kyrkogården. Arkivbild.

Flera gravar har vandaliserats på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm, senast Olof Palmes grav. Enligt församlingen fortsätter samma gärningsman att förstöra, trots att han tagits på bar gärning.

– Det är ohyggligt sorgligt för människor att råka ut för detta, säger Anders Jörle, ordförande i kyrkorådet.

I augusti greps en man misstänkt för att ha skändat två gravstenar varav en tillhörde den elvaåriga flicka som föll offer för terrordådet på Drottninggatan, vilket Mitt i Stockholm var först att berätta om. Den misstänkte mannen kunde gripas sedan hennes pappa upptäckt honom på kyrkogården.

Polisen inledde en förundersökning om brott mot griftefriden men släppte mannen eftersom det saknades anhållningsskäl.

Palmes grav vandaliserades

Efter det har skadegörelsen fortsatt och i veckan utsattes även Olof Palmes grav för vandalisering med stearin.

– Vi har vetet hur vederbörande ser ut, han har dessutom knivhotat en medarbetare i församlingen, säger Anders Jörle.

– Nu lyckades man gripa honom på bar gärning men det händer inget sen. Jag misstänker starkt att det är lagstiftningen som inte räcker till här.

En sjuk person

Anders Jörle misstänker att det rör sig om en person som inte är frisk. Men han är upprörd över att ingenting händer och att mannen tillåts fortsätta plåga andra.

– Politikerna säger gärna vackra saker men när det gäller att skapa en lagstiftning som gör det lättare att sätta stopp för det här… Jag tror inte så mycket på att man kan straffa bort sådant här men om det nu är en sjuk person då ska vederbörande in på behandling.

Församlingen har ingen möjlighet att betala för saneringen av gravarna så kostnaden hamnar hos de anhöriga.

Polisen har tidigare avböjt att kommentera pågående förundersökning, enligt tidningen Mitt i Vasastan.

Publisert: