Publicerad:

Stulna apan Abuna kartlades i regnskog – innan kuppen

Av: Adam Westin

Publicerad:

Nya detaljer har framkommit om den man som misstänks ha stulit en exotisk apa från Universeum i Göteborg.

Med en ryggsäck på magen försökte han ”locka till sig både apor och fåglar vid tillfället", skriver GT.

När en exotisk apa stals från Universeum i Göteborg och hittades på McDonalds i slutet av augusti blev det en världsnyhet.

Nu framkommer nya detaljer kring den sällsynta Goeldisapan och mannen som misstänks ha stulit henne, genom att GT tagit del av den nedlagda förundersökningen. Apan heter Abuna, fyller fem år den 19 december och kom till Sverige från Frankrike förra året.

1 av 3 | Foto: Universeum
Den Goeldisapa som hittades på McDonalds i Västra Frölunda, Göteborg är nu tillbaka på science centret.

Frågade om apornas rutiner

Ingen har delgetts misstanke för apstölden och förundersökningen är nedlagd. Polisens hetaste spår var en man i dunjacka och nu framkommer vad som riktade misstankarna mot honom.

Mannen i dunjacka rörde sig i Universeums anlagda regnskog med en ryggsäck på magen. Han försökte ”locka till sig både apor och fåglar vid tillfället”, står det i förundersökningen, skriver GT.

"Därefter gick personen fram till djurvårdaren NN för att fråga om apornas rutiner. Personen gick sedan fram till djurvårdaren YY för att ännu en gång fråga om apornas rutiner".

Apan Abuna, vars livspartner gick bort tidigare i år efter en kort tids sjukdom, har varit skakad efter händelsen.

1 av 2 | Foto: Läsarbild
Apan tar ett skutt inne på Mc Donalds.

”Kan öppnas upp igen”

Förundersökningen lades emellertid ned eftersom ingen sett mannen stjäla apan, och polisen inte vet vem han är. Det som framförallt har stuckit ut är just att mannen haft en dunjacka inne i regnskogen, där det är 20–25 grader varmt och luftfuktigheten 90 procent, just för att efterlikna en regnskog.

– Vi tar emot iakttagelser med stor tacksamhet. Rätt vad det är dyker det upp något guldkorn bland tipsen, och då lever ärendet. Att en förundersökning läggs ner, betyder inte att den inte kan öppnas upp igen, har förundersökningsledaren Clas Ohlsson tidigare sagt till GT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: