Protester direkt när Trump-domare frågas ut: Vad döljs?

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump har utsett Brett Kavanaugh som vågmästar-domare i USA:s högsta domstol.

Nu ska han godkännas i senaten som inledde sin utfrågning i dag – under kaotiska former.

Åhörare sparkades ut och demokraterna krävde att förhöret skjuts upp.

I dag inleds utfrågningen i senaten, som måste godkänna Brett Kavanaugh som ny domare i Högsta domstolen. Och dagen inleddes kaotiskt med att flera åhörare kastades ut.

– En illegitim president kan inte utse domare på livstid, skrek en åskådare medan hon eskorterades ut av vakter.

Kavanaugh är utsedd att bli den nionde domaren i Högsta domstolen och får en vågmästarroll. Av de åtta domare som sitter anses fyra ha en konservativ tolkning av grundlagen medan fyra står för en mer modern syn på hur den ska tolkas.

Utnämningen är viktig för Trump som då för en lång tid framöver anses ha säkrat en konservativ majoritet i USA:s HD. Kavanaugh är tänkt att efterträda Anthony Kennedy som går i pension och som har varit den vågmästardomare som avgjort när Högsta domstolen stått och vägt i känsliga frågor, skriver TT.

1 av 5 | Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / TT NYHETSBYRÅN
Brett Kavanaugh har frågats ut i senaten.

Kennedy ansågs konservativ men röstade ofta liberalt i frågor om medborgerliga fri- och rättigheter – det var tack vare honom som aborträtten upprätthölls 1992 och samkönade äktenskap fick ja 2015.

Morgonens protester inleddes redan innan utfrågningen var i gång. Under måndagskvällen fick senatens medlemmar över 40 000 sidor som handlar om Brett Kavanaughs bakgrund i tidigare president Bush stab, uppger ABC News.

Vilket fick senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, att slå bakut på Twitter:

”Senaten fick just ytterligare 42 000 sidor av Kavanaugh-dokumenten NATTEN FÖRE hans godkännande utfrågning. Det här understryker precis hur absurd den här processen varit. Inte en enda senator kommer kunna gå igenom de här dokumenten innan i morgon”.

Under tisdagen försökte demokraterna också få gehör för sitt krav att skjuta fram utfrågningen för att de ska hinna gå igenom dokumenten rörande Kavanaugh.

– Varför denna brådska? Vad är det vi döljer genom att inte låta de här dokumenten bli offentliga, säger senator Corey Booker enligt CNN.

Publicerad:

LÄS VIDARE