Amineh Kakabaveh (V) tar plats i riksdagen: ”Mobbarna hade fel”

Vill bli utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Amineh Kakabaveh (V) petades från riksdagslistan – efter striden med partiledningen.

I dag står det klart att hon fått 3 579 personkryss och tar sig in i riksdagen.

– Det här är ett bevis på att mobbarna hade fel, säger Amineh Kakabaveh till Aftonbladet.

Den frispråkiga och omdebatterade vänsterprofilen Amineh Kakabaveh petades först helt från partiets riksdagslista av valberedningen - men efter en medlemsomröstning hamnade hon till slut på åttonde plats.

Bakgrunden till manövern är en konflikt som pågått i flera år mellan partiledningen och Amineh Kakabaveh – som anklagat partitoppen för att blunda för kränkningar av kvinnors rättigheter och hedersförtryck i förorterna.

”Känns väldigt bra”

I dag stod det slutligen klart att Amineh Kakabaveh tar sig in i riksdagen.

– Det känns väldigt bra och visar att folkets makt är mycket större än partipiskan, säger Amineh Kakabaveh till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.

Amineh Kakabaveh har samlat ihop 3 579 personkryss vilket enligt hennes själv är det bästa kryssresultatet i för en icke-partiledare sedan Gudrun Schymans tid som vänsterledare. Det är dock inte tack vare kryssen hon tar sig in i riksdagen.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför allt stöd jag har fått, från svenska folket men också de medlemmar som på eget på eget bevåg har startat en liten personvalskampanj. Jag fick ju själv inte ens delta i vänsterns valkampanj, jag var helt utmobbad, säger Amineh Kakabaveh.

”Kommer aldrig tystna”

Hon säger att hon hoppas på ett gott samarbete i den nya riksdagsgruppen under den kommande mandatperioden – men profilfrågorna kommer hon att driva än hårdare än tidigare.

– Jag kommer aldrig att tystna, jag kommer snarare kämpa mer och inte mindre, säger Amineh Kakabaveh och utvecklar resonemanget:

– Jag hoppas att man kan lämna konflikterna bakom sig och att vi ska kunna enas om att kämpa mot hedersförtryck och fundamentalism i samma utsträckning som vi också kämpar mot rasism och ojämlikhet. För varje gång vi glömmer att tala om, eller inte vågar stå upp för kvinnors och flickors rättigheter med invandrarbakgrund, sviker vi vårt feministiska ideal, säger Amineh Kakabaveh.

Utöver fortsatt arbete mot hedersförtryck hoppas vänsterpartisten nu också på posten som partiets utrikespolitiska talesperson.

– Med tanke på min erfarenhet, mina kontakter och min starka vilja hoppas jag att Vänsterpartiet vill att jag ska bli utrikespolitisk talesperson. Det vore väldigt synd om man isolerar mig igen i fyra år, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE