Het debatt om EU:s ”atombomb” mot Ungern

Foto: Luca Bruno/AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Tuffa ord från båda håll är att vänta när det rättsliga läget i Ungern debatteras av EU-parlamentet och landets premiärminister Viktor Orbán.

Kritikerna hoppas på en formell EU-process mot de styrande i Budapest – som talar om en ”häxjakt”.

Klockan 15 ska EU-parlamentets ansvariga i frågan, den nederländska miljöpartisten Judith Sargentini, förklara varför hon anser att det är dags att ställa den ungerska regeringen till svars.

– Sedan valet i april har saker inte blivit bättre. Regeringen kör på i full fart för att begränsa demokratin, rättsstatsprinciperna och respekten för grundläggande rättigheter i Ungern, sade Sargentini när tisdagens debatt spikades i somras.

Kritiken gäller en hel rad punkter om allt från oberoende domstolar och universitet till hanteringen av asylsökande och migranter och oberoende organisationers möjlighet att verka i landet. Sargentini vill nu att EU-parlamentet för första gången använder sig av EU:s "atombomb" och drar i gång den formella process som i slutändan kan innebära att ett medlemsland tillfälligt blir av med sin rösträtt i EU-sammanhang.

Häxjakt?

Ungern biter dock ifrån.

Premiärminister Orbán är på plats i Strasbourg för att svara på kritiken och själv tala till ledamöterna. Regeringen har lagt fram en 109-sidig förklaring där punkt efter punkt avvisas.

– Vi har alltid sagt att det här en häxjakt. Det är ett desperat försök från vänstervridna politiker som försöker sätta upp en tribunal, sade regeringstalesmannen Zoltán Kovács till journalister i Bryssel i måndags.

Konservativa avgör

En nyckelroll i sammanhanget spelas av EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP där bland andra svenska M och KD ingår – men även Orbáns regeringsparti Fidesz.

I onsdagens omröstning krävs två tredjedelars majoritet för att dra i gång den så kallade artikel 7-process som föreslås. Inom EPP finns dock många olika åsikter om hur man borde göra.

EPP:s gruppledare Manfred Weber sade i en intervju med tyska tidningen Bild i måndags att han förväntar sig att Ungern "visar kompromissvilja", men har samtidigt varnat för att man inte kan förhandla om grundläggande värderingar.

Dagens tre rubriker 11 september 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Ungern

EU

Fidesz

Budapest