Över 100 renar döda i tågkrock

avClara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: John Erling Utsi / TT
106 renar dog i tågkrock.

106 renar blev bragda om livet i en tågkrock i Norge.
Renskötarna hade blivit lovade att tågen skulle köra sakta i området men tågföraren missade informationen på grund av ett tekniskt fel.
– Det är en helt meningslös tragedi. Det är en mental mardröm vi lever i nu, säger renägaren Ole Henrik Kappfjell, till NRK.

106 renar har dödats inom loppet av 3 dagar på Nordlandsbanan i Norge. Renägarna har tidigare varit i kontakt med Bane Nor, som ansvarar för tågnätet, och varnat för renarna. De ska då fått en försäkran om att tågen skulle sänka farten där djuren befinner sig, men det beskedet nådde aldrig tågföraren, enligt norska tidningen NRK.

– Vi som är renägare har ett nära förhållande till våra djur. Jag blir så arg att jag nästan blir yr, säger renägaren Ole Henrik Kappfjell, till NRK.

En meningslös tragedi

Kappfjell berättar att ett av djuren fastnade längst fram på lokomotivet och blev hängandes ända till nästa station.

– Det är en helt meningslös tragedi. Det är en mental mardröm vi lever i nu, säger han.

I torsdags åkte renägaren runt järnvägsspåren för att samla upp sina djur men på delar av den aktuella sträckan var det svårt att komma fram med snöskoter. Därför tog han kontakt med Bane Nor och blev lovad att de skulle köra saktare.

Bane Nor beklagar det som inträffat och områdesdirektören Thor Brækkan berättar att meddelandet aldrig nådde föraren på grund av ett tekniskt fel.

– När det uppdagades att uppgiften hade försvunnit så försökte vi ringa tåget. Då var det dessvärre för sent, förklarar Brækkan för NRK.

”Ett blodbad”

Jon Erling Utsi som var i området och filmade en dokumentär om renskötsel bevittnade olyckan.

– Det var en mardröm att se. Det värsta var de djur som inte dött direkt. De låg där och led. Det var ett flera kilometer långt blodbad. Jag aldrig kommer att glömma det, säger Utsi.

Nu kräver renskötarna i området att viltstängsel ska sättas upp efter järnvägen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

NRK

Norge