Valet 2018

KD slår ned på SD-samarbete i Sölvesborg: ”Olämpligt”

Av: 

Josefin Silverberg

Adam Westin

NYHETER

SD och KD öppnar för samarbete i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg.

– Vi välkomnar att KD väljer att ta ansvar, säger Louise Erixon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sölvesborg.

Men KD:s partiledning säger att pressträffen var olämplig – och att de fått försäkrat att partierna inte alls kommer samarbeta.

Jimmie Åkesson.

KD och SD kommer börja prata med varandra – åtminstone i Sölvesborg. Det säger de lokala partierna på en presskonferens idag. Kristdemokraterna i kommunen har gett en sorts kravlista över punkter man vill att Sverigedemokraterna ska ställa upp på.

– Jag blev väldigt positivt överraskad när jag såg den här listan, väldigt många punkter i den var i princip identiska med den politik som vi har i vårt valmanifest, som näringslivsfrågor, skolfrågor och äldreomsorgen, säger Louise Erixon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sölvesborg.

Hur skiljer sig partiernas politik i invandringsfrågor?

– Det fanns ingen invandringspolitik med på den här listan, utan det här var en kravlista för vidare samtal. De ville veta hur vi såg på punkterna och vi såg positivt på dem, säger Louise Erixson, som också är sambo med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Vi är redo att lyssna på deras väljare”

Sverigedemokraterna, som är andra största parti i kommunen, har å sin sida inte ställt några krav, säger Robert Manea som är Kristdemokraternas gruppledare i Sölvesborg.

– Vi har inte lovat något till dem och de har inte lovat något till oss. Vi är redo att lyssna på deras väljare, om man säger så. De representerar 20-25 procent, man kan inte ignorera det och vi har fått många frågor om detta från våra väljare, säger Robert Manea, gruppledare för KD och partiets förstanamn i kommun och landsting.

Än så länge har man bara diskuterat en simhall i aktivitetscentret Valjeviken som i nuläget är stängd för allmänheten efter att man inte kommit överens med kommunen.

– I dag står Sölvesborgs kommun utan simhall. Grannkommunen har en simhall som kommer renoveras och det har blivit viktigt för en del av våra väljare, som tycker att det är livskvalitetsfråga att Sölvesborg har tillgång till en simhall, säger Robert Manea, Kristdemokraternas gruppledare i Sölvesborg.

KD-ledningen: De ska inte alls samarbeta

Kristdemokraternas partiledning slår däremot ned på initiativet. I ett sms till Aftonbladet säger partiets valledare att de fått försäkran om att KD Sölvesborg inte alls tänker samarbeta med SD.

”Vi samarbetar inte med SD på någon politisk nivå och det är olämpligt att KD i Sölvesborg gjorde ett gemensamt framträdande. Syftet med pressträffen tycker jag verkar lite oklar men som jag förstår det var idén att utforska möjligheten att komma överens om vissa enskilda sakfrågor. Det var fel både i form och i sak. KD Sölvesborg har till oss sagt att de inte tänker ha något samarbete framåt”, säger partiets valledare Peter Kullgren.

Busch Thor: ”Långt ute i träskmarkerna”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vidhåller att dörren till ett nationellt samarbete är stängd

– Det är fortfarande ett nej på frågan om samarbete med Sverigedemokraterna. Vi har haft en mandatperiod där sju av ledamöterna i deras riksdagsgrupp har blivit politiska vildar. Nästan alla har gått tillbaka till det gamla ungdomsförbundets idéer. Då är man långt ute i träskmarkerna då, om man talar om vilken politik man står för. Det här inkluderar deras tidigare partiledare, som hamnat långt ut i värderingsträsket, sa Ebba Busch Thor i Ekots partiledarintervju i måndags.

KD-ledaren upprepar budskapet i Expressens politikprogram på onsdagskvällen.

– Den information jag har om Sölvesborg är att det inte är aktuellt med något organiserat samarbete med KD, säger Ebba Busch Thor till Expressen.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Expert: Unikt politiskt läge – alla koalitioner är möjliga

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Politik

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna

Valet 2018

Jimmie Åkesson

Ebba Busch