Bränder

Filmen som visar när bomben har släppts

Av: 

Josefine Holmqvist

NYHETER

Strax innan 12 på onsdagen släpptes en bomb över branden i Trängslet – vilket filmer som Aftonbladet har tillgång till visar.

På en av filmerna ses hur Jas 39 släpper en av bomberna.

Själva insatsen bedöms som mycket lyckad, och bränder upp till 100 meter har släckts efter den unika insatsen.

Strax innan 12 på onsdagen flög två stridsplan, Jas 39, in över brandområdet i Trängslet, vardera utrustade med varsin bomb, modell GBU-49.

Denna bombmodell är GPS- och laserstyrd.

I samband med detta släpptes en av bomberna från 3 000 meters höjd, som föll med en hastighet av 550 kilometer i timmen över ett mål i brandområdet.

Bomben GBU-49 kan träffa sitt mål med en meters precision, och leder till en chockeffekt som kan strypa syretillförseln till elden, och således kväva den.

Stort rökmoln

På filmen från Försvarsmakten ser man hur ett av planen släpper en av bomberna, som blixtsnabbt åker rakt ner mot marken.

På den film som Aftonbladet själva har fått tillgång till, ser man ögonblicket efter att bomben har träffat marken, och hur ett stort rökmoln stiger upp mot himlen.

Därefter kommer piloterna i helikoptern närmare själva bombmålet, och man kan se enorma mängder vit rök som ringlar sig bort från platsen. I ett senare skede, syns hur det inte längre brinner på platsen. Man kan skönja platsen där bomben landade, eftersom man ser ett stort, vitt område i marken, som ser ut att vara sand.

Bomben ledde till att bränder ända upp till 100 meter från bombmålet släcktes, och brandchef Johan Szymanski och insatsledare Urban Molin, menar att effekten varit ”utomordentligt bra”.

Detta kan nu ses som ett verktyg att plocka fram, i den här typen av extrema situationer.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så fungerar unika brandbombningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bränder

Skogsbränder

Älvdalen