Tidskrift drar tillbaka Macchiarini-artiklar 123

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Tidskriften The Lancet drar tillbaka vetenskapliga artiklar av Paolo Macchiarini på begäran av Karolinska institutet. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Den högt ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet drar tillbaka två artiklar av skandalkirurgen Paolo Macchiarini, på begäran av Karolinska institutet (KI). De handlar samtliga om Macchiarinis kritiserade forskning om konstgjorda luftstrupar och publicerades 2011.

Att vetenskapliga studier dras tillbaka efter att de publicerats i The Lancet är ovanligt, då tidskriften i regel låter materialet granskas av flera experter som arbetar inom samma forskningsfält.

I sin skrivelse till The Lancet konstaterar KI-rektorn Ole Petter Ottersen att "forskningen genomfördes utan tillräckligt stöd av preklinisk data och studien presenterar sina uppgifter på ett sätt som är överdrivet positivt och okritiskt".

Paolo Macchiarini utförde fyra operationer med konstgjorda luftstrupar på tre personer. Samtliga tre är i dag döda. Brottsutredningar mot kirurgen lades ned, men han och sex andra forskare har fällts för forskningsfusk av KI.