Efter torkan: Lantbrukare kan få statligt stöd

Av:  TT

Regeringen förbereder ekonomiskt stöd till de lantbrukare som drabbats av torkan.

– Vi måste ställa ekonomiska medel till förfogande från statsbudgeten, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Lantbrukare kan komma att få ekonomiskt stöd från staten efter den senaste tidens torka. Arkivbild.
Lantbrukare kan komma att få ekonomiskt stöd från staten efter den senaste tidens torka. Arkivbild.

Torkan som har spridit sig över landet har ställt till det för många lantbrukare. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har tidigare flaggat för att det kommer behövas skjutas till pengar för att många lantbrukare ska klara sig:

– Ska bönderna överleva som företagare behövs insatser. De får högre kostnader, och måste redan nu få högre likviditet i företagen, sade Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, tidigare i veckan.

Nu meddelar regeringen att det kommer att komma ett ekonomiskt stöd till de lantbrukare som drabbats. Hur stort det stödet blir eller när det kommer är däremot oklart.

– Om vi går ut nu med en siffra och vi inte får nederbörd och vi kommer in i augusti och inte har fått någon nederbörd då kommer den siffran inte att hålla. Det här kan bli en riktigt, riktigt svår kris beroende på hur mycket nederbörd vi får, säger Sven-Erik Bucht.

– Vi kommer försöka betala ut det här så fort som möjligt, foder måste man ju köpa in för att klara vintern. Det fodret är det som kommer att skapa väldiga merkostnader för lantbruket.

Landsbygdsministern kommer i morgon att träffa EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan i Bryssel för att bland annat diskutera stöd från EU:s krisfond.

– Allvaret i torkkrisen ökar dag för dag, när vi inte får någon nederbörd. Jag är ändå väldigt glad för det engagemang som svenska folket visar i frågan. Tillsammans kan vi klara av det här, säger Sven-Erik Bucht.

Publisert:

LÄS VIDARE