133 politiker mördade inför valet i Mexiko

TT

Publicerad 2018-06-28

Presidentkandidat Andrés Manuel López Obrador hälsar på anhängarna vid ett valmöte i Mexiko. Han leder mycket stort inför valet på söndag.

Valrörelsen i Mexiko har varit våldsam. 133 politiker har mördats inför president- och parlamentsvalet på söndag, enligt en genomgång av konsultfirman Etellekt.

Främst handlar morden om lokala politiker som blivit måltavlor för mexikanska drogkarteller. Sammanställningen är gjord från september i fjol, då kandidater kunde börja registrera sig, till på onsdagen när det var slut på kampanjandet.

Utmanaren till presidentposten leder stort inför valet.

Vänsterns Andrés Manuel López Obrador har 48,1 procent av väljarsympatierna enligt opinionssammanställaren Oraculus, rapporterar AFP. Det är över 20 procentenheter mer än någon av huvudrivalerna: förre finansministern José Antonio Meade från PRI med 20,8 procent och förre kongresstalmannen Ricardo Anaya från PAN med 26,1 procent.

Enligt en analys i spanska tidningen El País är det 97 procents sannolikhet att López Obrador vinner.

PRI och PAN har haft makten i Mexiko i många decennier. Vänsterkandidaten bärs av en ursinnesvåg riktad mot korruptionen, knarkmaffiaväldet och våldsbrotten som bara ökat år för år.

López Obradors valallians, ledd av hans parti Morena, ser också ut att kunna få majoritet i kongressen och kanske ta sex av de nio guvernörsposter som står på spel. 88 miljoner mexikaner har rösträtt, och det är ett rekordval med över 18 000 representanter som ska tillsättas på olika nivåer.