Så gör du om du möter en björn

avMikaela Somnell

NYHETER

Snart börjar blåbärssäsongen och många vill ut och plocka de söta bären – och inte bara människor.

Björnar älskar bär och vill det sig kan du få möte i blåbärsskogen av en stor brun nalle.

Så här gör du för att hålla dig säker om du får björnmöte – i flera olika scenarion.

Om du sitter i bilen

Sitter du i bilen och får syn på en björn – sitt kvar och njut av synen i tryggt förvar!

Ser du en björnunge vid vägkanten – gå inte ut och försök att klappa! Honan är nästan alltid i närheten och hennes skyddsinstinkter är starka. Kommer en björnhona emot dig när hon har ungar kan hon vara direkt livsfarlig.

Om du ska slänga sopor

Lägg inte ut matavfall i naturen. Björnar har ett mycket gott luktsinne – och minne. En björn kommer ofta tillbaka till platser där den tidigare hittat mat. Tänk därför på att paketera soporna väl och stänga locket om soptunnan. Detta även för björnens skull – det är viktigt att den behåller sin naturliga skygghet.

Om du är ute i björnmarker under försommaren

Björnen har sin brunstperiod mellan maj och juni, och under den här tiden har du störst risk att stöta på vuxna björnar tillsammans. Man kan även få syn på ensamma fjolårsungar. De är ute själva för första gången och kan uppträda nyfiket och verka orädda för människor.

Stöter du på en björn – tala långsamt till den så att du uppmärksammar den på att du är där. Björnar har dålig syn och vill ha koll på var du är. Gå sedan långsamt därifrån.

Om du plockar bär på sensommaren

Björnens halva årsdiet består av bär. Under bärsäsongen är björnarna i full fart med att äta massvis med bär för att lägga på sig inför den långa vintervilan. Björnar har ett välutvecklat lukt- och hörselsinne och brukar hålla sig undan när den märker av människor, men stöter du trots allt på björn gäller samma som ovanstående tips: tala långsamt och gå långsamt från platsen.

Om du ser en björn som äter ett kadaver

Samma tips även i detta scenario. Tala tyst till björnen och gå lugnt därifrån. Björnen kan tro att du vill ta maten ifrån den. Var lugn så att björnen förstår att du inte vill sno maten.

Om en björnunge söker kontakt med dig

Det kan hända att en nyfiken och orädd björnunge närmar sig dig. Hur söt den än är – försök inte att klappa den. Mamman är garanterat i närheten. Var lugn och gå därifrån.

Om du får björnmöte med en hund

Vet du med dig att du är i björnmarker – håll hunden kopplad. Hunden kan få panik och springa tillbaka till hundägaren. Björnen kan då verka ilsken och hotfull.

Om en björn närmar sig dig

Björnen har blivit provocerad av dig. Förmodligen är det en hona som har ungar eller en björn som har ett kadaver i närheten. Här gäller samma tips som tidigare; tala lugnt och gå långsamt därifrån.

Om en björn går till attack

Om björnen inte ger sig utan är aggressiv och till och med går till attack – försök att distrahera den. Försök att kasta något framför björnen. Om den ändå närmar sig dig – lägg dig ner i fosterställning eller på magen och håll händerna om nacken för att skydda huvudet. Om du är liten och passiv upplever björnen dig som mindre hotfull.

Källa: Viltskadecenter.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Björnar