Nya tullar skapar oro för handelskrig

Av: Jenny Rydberg

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Ng Han Guan / AP
En anställd tvättar bilar på Volvos fabrik i kinesiska staden Chengdu.

Donald Trump har meddelat att han går vidare med sin lansering av nya USA-tullar på kinesiska varor.

Kina svarade snabbt med samma mynt.

Nu ökar oron för ett fullskaligt handelskrig.

Över 800 kinesiska produkter, för 34 miljarder dollar, kommer från den 6 juli att påverkas av de nya 25-procentiga tullarna. Det meddelande USA:s president Donald Trump under fredagen.

Bilar är en av de produkter som beläggs med nya tullavgifter.

I en andra runda kommer ännu fler kinesiska varor få nya tullar. Totalt handlar det om kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar.

– De här tarifferna är nödvändiga för att förhindra fler orättvisa överföringar av amerikansk teknik och immaterialrätt till Kina, säger Donald Trump enligt Reuters.

Efter Donald Trumps besked kom Kinas svar snabbt. De har meddelat att de kommer lägga 25-procentiga tullar på 659 amerikanska varor. Det innefattar bland annat bilar och sojabönor, skriver Reuters.

Donald Trump har hotat om att införa ännu fler tullar om Kina går vidare med sina planer.

Verklig oro för handelskrig

Nu har oron för ett handelskrig spridits på marknaden. På den amerikanska börsmarknaden föll en del tullkänsliga företag under fredagen.

– Ingen av sidorna kommer att ge med sig, vilket ger en anledning att tro att handelskonflikten kommer att fortsätta. För Kinas del så kommer landets ledare vara fast beslutna att inte backa för press från utlandet, säger en analytiker på det ekonomiska forskningsinstitutet Capital Economics till Reuters.

Oron får investerare på valutamarknaden att undvika risker, och gör att börser pressas nedåt, skriver TT.

– Det är ett dåligt tecken att olika former av handelshinder från Trump fortsätter, säger Anna Vreman, chefsekonom på Swedbank till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE