Besköts på Drottninggatan i måndags – anhölls i dag

avEbba Thornéus, John Granlund, Kenan Habul

NYHETER

Tre män överlevde dödskjutningen i Malmö i måndags.

Nu är en av dem anhållen – misstänkt för nattens mord, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Jag bekräftar inga personer överhuvudtaget, säger Jeanette Sprimont, åklagare i fallet. 

Sex män blev beskjutna när de lämnade ett internetcafé på Drottninggatan i Malmö i måndags. Tre dog och tre skadades.

Samtliga har enligt polisen kopplingar till gängen i Malmö och det är anledningen till att polisen kort efter trippelmordet gick ut med att de befarade vedergällningsaktioner.

– Det finns ett antal gängkonflikter som vi betraktar som heta, och denna finns med bland dessa. Det är väldigt irriterat mellan grupperingarna, sa Stefan Sintéus till Aftonbladet då.

Natten mot midsommarafton mördades en 24-årig man i stadsdelen Lindängen. 24-åringen ska ha dött direkt på platsen efter att flera skott avlossats mot den bil han satt i på torsdagskvällen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu är en av de tre överlevande från måndagens dödsskjutning anhållen – misstänkt för nattens skjutning, enligt uppgifter till Aftonbladet.

1 av 19 | Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET
Blommor efter skjutningen utanför internetkaféet.

”Allt hänger ihop”

Den mördade 24-åringen är känd av polisen sedan tidigare och har kopplingar till gängkonflikten i staden som pågått i drygt ett år.

– Allt hänger ihop, säger en poliskälla.

Den misstänkta skytten ska enligt Aftonbladets källor ha kommit till platsen på en moped som sedan påträffades på Lindängesstigen efter dådet. 

Gärningsmannen eller männen ska därefter ha flytt till fots.

Sköts i måndags – anhölls på fredagen

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den nu ihjälskjutna 24-åringen legat i fejd med de sex män som attackerades i måndags.

Natten till fredagen anhölls två män i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern misstänkta för inblandning i mordet på 24-åringen.

Två poliskällor oberoende av varandra uppger för Aftonbladet att en av de anhållna själv blev skottskadad på Drottninggatan i måndags. 

Åklagare vill inte bekräfta

På mindre än fem dagar gick han alltså från brottsoffer till brottsmisstänkt. 

Åklagaren i fallet kring mordet på 24-åringen är Jeanette Sprimont. Samma åklagare som leder utredningen kring trippelmordet på Drottninggatan. 

Stämmer det att en av dem som anhölls i dag blev beskjuten i måndags?

– Jag bekräftar inga personer överhuvudtaget. 

Är någon av de anhållna på något sätt inblandad i måndagens skjutning?

– Det kommenterar jag inte heller. Jag kan varken kommentera personer eller detaljer i någon händelse i nuläget. Det här är så färskt och känsligt att vi måste inhämta den information som vi behöver utan att den blir påverkad. 

Vilket samband finns mellan händelserna från i går och i måndags?

– Det kan jag inte heller uttala mig om eftersom båda utredningarna är i ett tidigt, mycket känsligt skede. Jag kan inte lämna några detaljer som har med någon av utredningarna att göra, varken om det finns eller inte finns något samband. 

Du är åklagare i båda fallen, hur ska det tolkas?

– Det ska man inte tolka överhuvudtaget. Jag är förundersökningsledare beträffande måndagens händelse. Anledningen till att jag för närvarande är förundersökningsledare även beträffande gårdagens händelse är att det bedömdes lämpligt att en och samma åklagare hanterar den utredningen åtminstone under helgen istället för att det ska hanteras av olika jouråklagare och jag fanns tillgänglig.

Är det några fler gripanden att vänta?

– Jag kan inte uttala mig om det är några fler som eftersöks utöver de tre personer som vi har bekräftat är frihetsberövade.

En nekar till inblandning

De tre männen är på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkta för mord. Aftonbladet har sökt deras advokater. Endast Sven Severin, som företräder den äldsta av de misstänkta, säger kort att hans klient förnekar brott.

Varken de andra två advokaterna eller åklagare Sprimont vill kommentera hur de två andra männen ställer sig till anklagelserna. 

Tre personer sköts ihjäl den 18 juni 01:05
ARTIKELN HANDLAR OM