Trumps kandidat blir inte vald utan strid

NYHETER

Ingen vet hur Brett Kavanaugh kommer att rösta om abortfrågan kommer upp i Högsta domstolen.

Men demokraterna är övertygade om att han är mot fri abort.

Därför kommer president Trumps kandidat till domare i HD inte att bli vald utan strid.

Det fanns en tid då både republikaner och demokrater satte en ära i att domare i USA:s Högsta domstol skulle utses med bredast möjliga marginal. Som när den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg blev vald med 96 röster för och baras tre mot.

De dagarna är sedan länge förbi.

I det i dag extremt polariserade USA ses varje utnämning till HD som en avgörande politiskt strid som för årtionden framåt kan forma USA.

President Donald Trump har lagt ytterligare bränsle på den brasan genom att i valrörelsen lova att han bara tänkte utse strängt konservativa domare. Domare som exempelvis inte skulle upprätthålla rätten till fri abort i USA som har gällt sedan det klassiska utslaget i Roe vs Wade 1973.

Båda sidor slipar nu sina knivar och fyller sina reklamkonton med miljonbelopp för att stötta respektive störta Trumps kandidat.

1 av 4 | Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Varje ord tolkas

Kavanaugh var i sitt offentliga framträdande i samband med att Trump tillkännagav hans nominering mycket försiktig i sina uttalanden. Särskilt undvek han att ta några ideologiska ställningstaganden. Han är väl medveten om att varje ord från hans mun från och med nu kommer att granskas och tolkas minutiöst. Ju mindre han tar ställning i kontroversiella frågor desto större är chansen att han blir godkänd av senaten.

Men han kan inte radera ut sin bakgrund och de domslut han skrivit i tidigare domstolar. Därför råder det ingen tvekan om att han är klart mer konservativ i sin grundsyn än Anthony M. Kennedy som nu avgår av ålderskäl.

Republikanerna har en supertunn majoritet i senaten där senator John McCains sjukdom gör att ställningen i praktiken är 51-49 till deras fördel. Demokraterna kommer att göra allt för att sätta press på ett antal republikanska senatorer som uttalat är för fri abort, att rösta nej till Kavanaugh.

På livstid

På samma sätt kommer republikanerna att sätta press på ett antal demokrater som är valda i traditionellt konservativa delstater, att rösta för Trumps kandidat.

Tajmingen är en viktig faktor.

I november är det mellanårsval till kongressen. Då ska alla ledamöter i representanthuset väljas om. Genom att hota med att bedriva kampanj mot utsatta demokrater som inte röstar ja till Brett Kavanaugh hoppas republikanerna få ihop den majoritet som krävs för att denne ska bli godkänd som ny domare.

Varför är då utnämningen så viktig?

En president kan sitta som mest i åtta år. Vi ser hur Donald Trump redan har försökt riva upp alla de reformer som föregångaren Barack Obama genomfört. Det är svårt för en president att påverka USA:s politik över lång tid.

En domare i HD väljs på livstid. Den president som får utse domare till denna viktiga institution som ska tolka den amerikanska konstitutionen kan i realiteten påverka landets utveckling under lång tid. Kavanaugh är bara 53 år. Blir han godkänd kan han mycket väl sitta i 30-40 år och vara tungan på vågen i rader av viktiga utslag inom en rad samhällsområden.

Tursam tajming

Senatorerna kommer att pressa Kavanaugh hårt under den utfrågning som kommer att ske men ingen kan tvinga honom att i förväg ta ställning till hur han ställer sig i exempelvis abortfrågan. Det är först när enskilda rättsfall kommer upp i HD som vi får reda på exakt hur konservativ han är.

Det finns faktiskt lobby-grupper i USA som anser att Trumps kandidat inte är tillräckligt renlärig och motsätter sig Kavanaugh av den anledningen. De hade hellre sett att Trump utsett en mer pålitlig konservativ.

Trump har haft extrem tur med tajmingen. Han har inte ens suttit två år som president och redan haft möjlighet att utse två domare i en församling av nio.

Inte pålitlig

Avgående Kennedy räknades in i det konservativa lägret men han var inte helt pålitlig. Han röstade ibland med de liberala domarna. Det Trump hoppas på är att han med Kavanaugh ska få en klar majoritet 5-4 i konservativ favör i HD.

Lyckas han med det kan Trumps samhällssyn gälla för årtionden framåt med de prejudicerande domar som HD fattar.

Får han inte Kavanaugh godkänd av senaten måste han välja en ny kandidat.

Det här är Wolfgang Hansson 00:29

avWolfgang Hansson