Kortvarig "torka" kan påskynda evakuering

Foto: Thailändska marinen/AP/TT
I onsdags släpptes en ny video med fotbollspojkarna inifrån grottan där de verkar vars vid gott mod efter omständigheterna.
Foto: Sakchai Lalit AP/TT
Dykare förbereder sig för att ge sig in i grottan där 12 pojkar och deras fotbollstränare sitter fast. Det tar upp till sex timmar för dykarna att ta sig in till pojkarna och fem timmar att simma ut igen.

avTT

NYHETER

Efter ett par dagar med mindre regn har myndigheterna lyckats pumpa ut stora mängder vatten ur grottan där 12 pojkar och deras fotbollstränare suttit fast i 11 dagar. Det har öppnat för möjligheten att få ut pojkarna tidigare än väntat.

Men mer regn väntas redan på söndag.

Pojkarna, som är i åldrarna 11–16 år, stängdes in i grottan för elva dagar sedan när vattennivån började stiga. I måndags hittades de av brittiska dykare mer än två kilometer in i ett av landets längsta grottsystem.

Myndigheterna jobbar nu febrilt med att pumpa ut vatten ur grottan med förhoppningen att nivåerna ska sjunka tillräckligt för att pojkarna ska kunna tas ut redan de närmsta dagarna. Men kraftigt regn väntas redan på söndag då man förutspår att det kan komma mer än 30 millimeter regn.

– Jag har bett meteorologerna att kolla vädret och ge oss en rapport dagligen, säger Narongsak Osatanakorn, guvernör i Chiang Rai-provinsen.

11 timmar att dyka

Men att dyka ut med pojkarna ur grottan har setts som väldigt riskabelt. Många av dem kan inte simma och efter att ha varit instängda i grottan i över 11 dagar utan tillräkligt med mat skulle påfrestningen bli stor. Att då klara av att simma under vatten, i totalt mörker och genom väldigt trånga passager utan att få panik skulle kräva både fysisk och mental styrka.

– Det tar räddningsdykarna runt elva timmar varje gång de besöker pojkarna– sex timmar från huvudingången till den del av grottan där pojkarna är och ungefär fem timmar att ta sig tillbaka, säger Narongsak Osatanakorn till The Guardian.

Räddningsarbetare försöker nu ge pojkarna en snabbkurs i dykning och man har satt upp rep längs vägen till huvudingången som kan hjälpa till att guida dem ut. Det blir upp till räddningsteamet att bestämma om och när pojkarna kan vara starka nog att ta sig ut.

– De behöver inte få ut dem alla på samma gång. De som är starkast kan komma ut först.

Letar efter annan öppning

Myndigheterna letar också efter möjliga andra öppningar. Pojkarna befinner sig dryg en kilometer under marken och djungeln ovanför är tät men eftersom det finns gott om luft i grottan är det troligt att det finns en öppning till som kanske skulle kunna borras upp för att sen användas till att evakuera laget.

– Vi har mellan 20 och 30 lag som undersöker ytan ovanför för att hitta den närmsta platsen, säger Osatanakorn.

Det sista alternativet skulle vara att låta pojkarna vänta tills vattennivåerna sjunker i slutet på regnperioden men det skulle innebära att de skulle vara fast i grottan i flera månader. Mat och medicin har redan lagrats för att räcka en längre period.