Familjeseparationer vid USA:s gräns upprör

avTT

Publicerad:
Foto: Joel Martinez/AP/TT
Protester mot Trumpregeringens hårda migrationspolitik i McAllen i Texas.
Foto: Brandon Wade/AP/TT
Det tidigare presidentparet George W och Laura Bush vid en tv-intervju i våras.
Foto: John Minchillo/AP/TT
USA:s första dam Melania Trump. Arkivbild.

Två presidentfruar och FN:s generalsekreterare sällar sig till kören av dem som är upprörda över att barn separeras från föräldrar efter att de olagligt tagit sig över gränsen till USA från Mexiko.

Kongressen jobbar intensivt med frågan och president Trump skyller situationen på Demokraterna.

"Samvetslöst", dundrade människorättschefen Zeid Ra'ad al-Hussein när han öppnade FN:s människorättsråds arbetsmöte i Genève på måndagen.

– Jag uppmanar USA att omedelbart upphöra med tvångsseparation av dessa barn, sade han.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres uttrycker via sin talesperson Stéphane Dujarric stark kritik mot tvångsseparationen.

– Principiellt anser generalsekreteraren att flyktingar och migranter alltid ska behandlas med respekt och värdighet och i enlighet med rådande lag, säger han och tillägger:

– Barn får inte traumatiseras på grund av att de separeras från sina föräldrar. Familjens sammanhållning måste bibelhållas.

"Grym och omoralisk"

Dessförinnan hade USA:s första dam Melania Trump gjort ett ovanligt utspel genom att säga att hon "hatar att se att barn skiljs från sina familjer".

– Hon anser att USA bör vara ett land där alla lagar följs men också ett land som styr med hjärtat, sade talesperson Stephanie Grisham till nyhetskanalen CNN.

Texasbon Laura Bush, gift med George W Bush som var president 2001–2009, var inte sen att stämma in.

"Jag bor i en gränsstat. Jag ser behovet av att stärka och skydda våra internationella gränser, men denna noll-toleranspolitik är grym. Den är omoralisk", skriver hon i en debattartikel i The Washington Post.

Alla inför rätta

De senaste sex veckorna har nära 2 000 barn separerats från sina föräldrar efter att deras familjer olagligt tagit sig över gränsen till USA, enligt färska siffror från departementet för inrikes säkerhet. Agerandet är en del av Trumpregeringens nolltolerans som innebär att alla som tar sig olagligt över gränsen ska ställas inför rätta. Men barn omfattas inte, så därför tas barn till föräldrar som grips till olika förvar.

Politiken skapar avsky i båda de politiska lägren. Både kristna ledare och republikanska politiker – däribland talman Paul Ryan och senator Susan Collins – har kritiserat agerandet. Demokratiska kongressledamöter har protesterat, bland annat på en anläggning i New Jersey där föräldrar som tagits från sina barn hålls inlåsta, rapporterar public service-kanalen NPR.

"Hjärtslitande. Föräldrar hålls fångna och bokstavligen talat skriker till oss att de vill bli återförenade med sina familjer", sade politikerna efteråt i ett uttalande och lade till att det inte finns några lagar som föreskriver att familjer ska slitas itu.

"Demokraternas fel"

President Donald Trump fortsätter att skylla den rådande situationen på Demokraterna, bland annat via Twitter. Han anser att motståndarpartiet varit svagt i frågan då man suttit vid makten samt att man nu obstruerar så att kongressen inte kan stifta lagar i frågan.

Senare under måndagen upprepade Trump sina anklagelser och sade flera gånger att Demokraterna obstruerar.

– USA kommer inte att bli ett flyktingläger och kommer inte att bli ett flyktingförvar. Det kommer inte hända. Titta på vad som händer i Europa , titta vad som händer på andra platser. Vi kan inte tillåta att det händer i USA, inte under mitt befäl.

Kongressens republikaner jobbar frenetiskt med två lagförslag som kan komma att läggas fram på tisdag. Båda innehåller finansiering av Trumps omtvistade gränsmur mot Mexiko samt begränsad anhöriginvandring. Det ena, mer moderata, stödjer också en mångårig väg till medborgarskap för 1,8 miljoner unga papperslösa så kallade "dreamers". Enligt nyhetsbyrån AFP försöker vissa republikaner även få in ett stycke som förbjuder att familjer separeras. Det är dock oklart om det kommer med – eller om något av förslagen kan locka så många röster att det går igenom.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA