Mordvågen i Malmö: Elva skjutna och fem döda på 16 dagar

Elva skjutna och fem döda – på 16 dagar.

Så ser läget ut i Malmö efter dagens dödsskjutning vid Nydalaparken.

– Det är en svår situation som vi naturligtvis ser mycket allvarligt på, säger polisinspektör Eva-Gun Westford.

Dödssiffran för den senaste tidens mordvåg i Malmö ligger nu på fem.

Totalt elva personer har skjutits och skadats i olika grad.

Allt inom loppet av 16 dagar.

Våldsspiralen började med ett trippelmord utanför ett internetkafé på Drottninggatan i centrala Malmö, den 18 juni.

”Risk för hämnd”

Gärningsmännen öppnade eld med automatvapen från en bil - med resultatet att tre män, varav två bröder, dog och tre män skadades.

Polisen har beskrivit brottsoffren som delaktiga i ”grov organiserad brottslighet i Malmö”. Och redan dagen efter trippelmordet varnade den lokala polismästaren Stefan Sintéus för hämndaktioner.

– När man har den här typen av konstellationer finns det alltid en sådan risk, så det har vi med som arbetshypotes, sa han under en presskonferens.

Och polismästaren fick rätt - redan inom några dygn, dagen innan midsommarafton sköts en 24-årig man till döds i stadsdelen Lindängen i Malmö.

Mannen satt i en bil vid Lindängsplan när han blev beskjuten och gärningsmännen ska ha flytt på moped i hög fart.

Enligt Aftonbladets poliskällor var skjutningen direkt kopplad till trippelmordet på Drottninggatan.

Nydalaparken spärrades av efter skottlossningen.
Nydalaparken spärrades av efter skottlossningen.

Skjutningarna hänger samman

Samma natt som skjutningen greps och anhölls tre personer misstänkta för dådet på Lindängen - och en av dessa ska ha varit med vid trippelmordet och då skadats lindrigt i kulregnet.

På lördagen efter midsommarafton fortsatte skjutningarna när en 19-åring sköts i ryggen i Malmö - men klarade livhanken tack vare att han bar en skyddsväst.

Dagen efter gick polisen ut med att man begär förstärkning, från andra delar av polisregion syd men också från NOA, nationella operativa avdelningen, för att mäkta med utredningarna som följer i våldsvågens spår.

Efter en paus i skjutningarna på en dryg vecka utbröt fortsatte våldsvågen när en man i 20-årsåldern under natten till i dag sköts i närheten av Nydalatorget i Malmö.

Cirka 15 timmar senare var det dags igen.

Vid samma torg i bostadsområdet Nydala sköt en eller flera personer mot två män. En man i 25-årsåldern dog och en man i 30-årsåldern skadades svårt.

”Situationen är besvärlig”

Polisen beskriver de många morden som uppgörelser mellan gängkriminella i olika konstellationer.

– Vi är bekymrade för vi ser ju en eskalering individer emellan och det är nästintill omöjligt för oss att brottsförebygga bort detta. Det här är personer som är kränkta sinsemellan och det är otroligt svårt för oss att undvika detta. Det är en svår situation som vi naturligtvis ser mycket allvarligt på, säger Eva-Gun Westford på polisen i Region Syd.

Hon uppger att polisen i Region Skåne är mycket pressad av skjutningarna som drabbat staden.

– Situationen är besvärlig särskilt när det nu är årets hetaste semestermånad. Vi har några veckor framför oss där vi kommer att få vända på varenda resurs vi har för att få det att gå ihop, säger Eva-Gun Westford.

Publisert:

LÄS VIDARE