Vatikanstaten

Påven tar med flyktingar hem

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Påven tar med tolv flyktingar hem till Vatikanstaten efter sitt besök på Grekland.

Hans plan anses inte bryta mot flyktingöverenskommelsen som slutits mellan EU och Turkiet.

Påven Franciskus har gjort ett fem timmar långt besök på den Grekiska ön Lesbos där tusentals flyktingar fortfarande är kvar.

Nu tar påven med sig tolv flyktingar hem till Vatikanstaten, bekräftar Vatikanen, samtidigt som påven uppmanar Europa att omfördela de tusentals flyktingarna som är kvar i Grekland, rapporterar nyhetsbyrån AP. De tolv flyktingarna har redan klivit ombord på hans privata flygplan tillbaka till Italien.

Hans planer anses inte bryta mot flyktingöverenskommelsen som slutits mellan EU och Turkiet, skriver The Independent.

”Flyktingar är inte siffror”

Vatikanen säger att besöket på Lesbos gjordes enbart av humanitära skäl och inte handlade om religion eller politik, och att det heller inte var menat som kritik mot det nu införda deportationsprogrammet.

”Flyktingar är inte siffror, de är människor med ansikten, namn, berättelser och borde behandlas därefter”, skriver Fraciskus i en Tweet.

Besöket skulle istället ses som en välkomnande gest och påven uppmanade människorna i flyktinglägret Moria att inte förlora hoppet.

”Präglas av sorg”

Under besöket på Lesbos uppstod tumultartade scener eftersom många ville hälsa och ta kort på påven. Flera flyktingar omfamnade honom gråtande.

– En resa som präglas av sorg. Vi är på väg att möta den största katastrof som drabbats oss sedan andra världskriget, sa Franciskus till den samlade presskåren ombord på sitt flygplan under resan dit.

De tolv flyktingar som påven tar med hem består av tre muslimska familjer, varav sex är barn, och bedöms som särskilt utsatta. De har alla fått sina hem sönderbombade under kriget i Syrien.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vatikanstaten

Lesbos

Påve Franciskus