11 saker du måste veta om USA:s nya president

1. Har fem barn från tre äktenskap

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:

NYHETER

Av USA:s tidigare presidenter är det bara Ronald Reagan som varit skild. Donald Trump skriver in sig i historien som den första som skilt sig två gånger. Hans nuvarande hustru, 24 år yngre Melania Trump, är hans tredje. Trump har fem barn som är mellan 10 och 39 år.

2. Har varit demokrat

Trumps partisympatier har växlat. Mellan 2001 och 2008 stödde han demokraterna och ansåg bland annat då att Bill Clinton var "en fantastisk president". Makarna Clinton var hedersgäster på hans senaste bröllop. Trump har också varit presidentkandidat för det amerikanska Reformpartiet.

3. Har bytt åsikter

Trump är känd för att ha svängt (oftast från vänster till höger) i en rad politiskt laddade frågor. Han var tidigare för fria aborter, striktare vapenkontroll och fri sjukvård för alla. Nu vill han inskränka aborträtten, stoppa bakgrundskontroller av vapenköpare och riva upp Obamas sjukvårdsreform.

4. Skickades till militärskola

Trump föddes i en stormrik – och sträng – familj. När Trump var 13 år skickades han i väg till militärskola. Föräldrarna tyckte att han behövde mer disciplin.

5. Är helnykterist

Till skillnad från Obama, som sägs unna sig en Martini då och då, är Trump nykterist. Den äldre brodern Fred var alkoholist och dog av sitt beroende 1982. Något som dock inte hindrade Trump från att lansera sin egen vodka för tio år sedan,

6. Lider av bacillskräck

USA:s president förväntas skaka enorma mängder händer, runt 65 000 om året, enligt en beräkning. Trump lider av bacillskräck och har hittills gjort sig känd för att föredra "high fives".

7. Lägger mycket tid på sitt hår

Få utanför familjen vet hur Trump ser ut när han vaknar på morgonen. För att åstadkomma sin kända, eller möjligen ökända, signaturfrisyr fönar han först håret framåt. Därefter kammar han det bakåt.

Foto: AP
Biografin ”Trump revealed” är fascinerande läsning av en sann son av vår tid, skriver Carsten Palmær.

8. Bara "business"

Visst, många amerikaner som försökt bli president har haft en bakgrund i affärsvärlden. Senast republikanen Mitt Romney, som förlorade mot Obama 2012. Men Trump är den förste president som varken har haft något politiskt förtroendeuppdrag, varit myndighetschef eller hög militär.

9. Otur i spel...

Trump älskar att framställa sig som en lysande affärsman som ska ta sig an USA:s haltande ekonomi. Mindre gärna talar han om sina egna fiaskon som företagare. Till exempel att fyra av hans kasinon har gått i konkurs.

Foto: DAMIAN DOVARGANES / AP
Donald Trump på golfbanan.

10... men älskar golf

Trump spelar gärna golf. Inte förvånande, kanske, då han äger 16 banor runt om i världen.

11. Blir USA:s rikaste president

Enligt Forbes är Trump god för någonstans mellan 30 och 35 miljader svenska kronor. Det är mer pengar än alla USA:s tidigare presidenter hade tillsammans.

Publicerad: