Donald Trump – USA:s nye president

Killar ”trumpar” tjejer i skolan

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Amerikanska lärare varnar för Trump-effekten

Foto: Colourbox

Att Donald Trump utsågs till USA:s president har inte bara lett till starka protester utan även oro hos lärarfacket NEA.

Redan i oktober varnade de för en så kallad ”Trump-effekt” med ökad mobbning och hårda ord i skolorna.

Nu har även ”att trumpa” blivit ett populärt verb.

Allt i linje med den nyvalde presidentens hätska retorik.

Under presidentvalskampanjen i USA var tonen mellan de båda kandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump varit hård och stundvis riktigt hätskt.

Framförallt Trump har gjort sig känd för att inte sky några medel för att verbalt försöka trycka ned sin motståndare.

Något som fått det amerikanska lärarfacket National Education Association, NEA, att reagera och agera då både lärare och skolledare vittnar om en ökning av både mobbning, glåpord och ett allmänt hårdnande klimat bland eleverna i skolorna.

Härmar funktionsnedsatta

Barn ska bland annat ha ropat ”Build the wall!” till skolkamrater med latinamerikansk bakgrund och härmat funktionsnedsatta.

En mellanstadielärare från Ohio berättar att hon varit republikan hela livet, men att hon för första gången har valt att rösta på demokraterna.

– Vi kan inte ha en mobbare i Vita huset. Som lärare är jag van att handskas med mobbning men det är väldigt svårt att förklara för barnen varför de inte ska göra som en vuxen som kandiderar till president gör.

Flera andra lärare vittnar också om att många av deras afroamerikanska och latinamerikanska elever är rädda för vad som nu kommer att hända med Trump vid makten, och att många har gråtit och är oroliga för vad som nu kommer att hända med dem och deras familjer.

NEA, som har drygt tre miljoner medlemmar, tog redan under presidentvalskampanjen tydlig ställning för Hillary Clinton och donerade cirka 133 miljoner kronor till demokraternas valkampanj.

NEA:s varning om det hårdnande klimatet i skolorna stöds också av en undersökning från The Southern Powerty Law Centre som visar att många elever med invandrarbakgrund är rädda för att bli deporterade.

Små barn mobbar

NEA:s ordförande, Lily Eskelsen García, säger att hon ser mycket allvarligt på hur Trump betedde sig under presidentvalskampanjen.

– Valet har haft en horribel effekt på samhället i stort, men det som är riktigt beklämmande är att se hur små barn får lära sig att det är okej att göra narr av en funktionsnedsatt person, att förnedra kvinnor på grund av övervikt och att mobba någon genom att säga att de inte hör hemma här på grund av hudfärg, ras eller religion, säger hon till Politicus USA.

Även Lärarförbundets ordförande, Johanna Jaara Åstrand, reagerade starkt över valresultatet och säger till Lärarnas tidning att hon är bestört.

Hon säger också att Trumps sexistiska och förnedrande beteende gentemot kvinnor gett upphov till ett helt nytt verb: att trumpa.

– Pojkar går runt på skolor och ”trumpar” flickor, det vill säga tar dem i skrevet, och det är en handling som man kopplar samman med landets näste president. Det är helt fruktansvärt, säger hon till tidningen.

Valet pressar lärarkåren

Enligt Johanna Jaara Åstrand finns det i nuläget inga tecken på att beteendet skulle ha nått Sverige, men hon säger att även svenska lärare vittnar om en ökad oro bland sina eleverna, över vad som nu sker efter presidentvalet.

– Det amerikanska valet påverkar hela världen och detta har varit ett val som diskuterats mycket i skolorna och som unga har följt via medier och diskussioner hemma. Resultatet kommer att kräva mycket av lärarkåren i fråga om att informera eleverna om vad som är rätt och fel.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

 PLUS:  USA – efter valet

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump: ”Hon är ful utifrån och in”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

USA

Hillary Clinton

Mobbning