Boris Johnson

Boris Johnson kandiderar inte

Av: 

Anna Andersson

NYHETER

Oväntad vändning i Tories partiledarstrid

Det blir inte Boris Johnson som tar över efter David Cameron.

Han ställer inte ens upp till val.

Det meddelade han oväntat vid en pressträff i dag.

Bara timmar efter att det stod klart att brexit-sidan hade vunnit folkomröstningen förra veckan, meddelade David Cameron att han kommer att avgå i höst. Boris Johnson, som ledde leave-kampanjen, har setts som den stora favoriten till att ta över.

Hans besked i dag, att han inte tänker kandidera, kom därför som en stor överraskning. Han höll ett långt anförande om vilka egenskaper som kommer att krävas av den nya partiledaren och premiärministern, för att först på slutet komma till det alla väntade på:

– Efter att ha lyssnat på kollegor och med hänsyn till omständigheterna i parlamentet, har jag kommit fram till att jag inte är rätt person för detta.

Flera kandidater

Johnsons besked var dagens andra överraskning i den partiledarstrid som nu börjat i det konservativa partiet. Tidigare på dagen hade Michael Gove, tidigare utbildningsminister och Johnsons parhäst i leave-kampanjen, meddelat att han tänker kandidera – tvärtemot vad han tidigare har sagt.

– Jag har motvilligt dragit slutsatsen att Boris varken kan erbjuda det ledarskap eller bygga det lag som krävs för de uppgifter vi har framför oss, sa han.

Även inrikesminister Theresa May meddelade i dag att hon vill efterträda David Cameron. Hon var liksom Cameron på remain-sidan i omröstningen, men deltog inte särskilt passionerat i kampanjen.

Stephen Crabb, arbetsmarknads- och pensionsminister, har tidigare anmält sin kandidatur men nu anses May vara den som ligger bäst till. Valet ska vara klart i början av september.

Rörigt i Labour

Även inom den brittiska oppositionen är det rörigt. Labours partiledare Jeremy Corbyn förlorade häromdagen en förtroendeomröstning i den egna parlamentsgruppen. Han vägrar dock att avgå, med hänvisning till det starka stöd hos partimedlemmar som fick honom vald.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Boris Johnson

Storbritannien