Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

Har fått fortsätta – trots vittnesmål om övertramp

Av: 

Richard Aschberg

Mattias Sandberg

NYHETER

Trots vittnesmål om övertramp har Michael Persson fått fortsätta sitt arbete i London. 

Kyrkoherden är god vän och före detta kollega med toppcheferna inom utlandskyrkan – som har till uppgift att utreda missförhållanden.  

– Man sopar alla såna här problem under mattan, säger den tidigare regionchefen Mats Hulander, som inte blev tagen på allvar när han försökte utreda problemen.

Att Michael Persson har betett sig illa mot kvinnliga volontärer i London är känt inom SKUT – och huvudkontoret i Uppsala har fått klagomål på kyrkoherdens ledarstil.

Mats Hulander, som tidigare var regionchef på SKUT med ansvar för Londonförsamlingen, berättar att han tidigt fick rapporter om att något inte stod rätt till.

Men toppcheferna inom SKUT tonade ner problemen.

– När jag började påtala Perssons vansinnigheter så blev svaret "ja, men du vet väl hur Persson är", säger Mats Hulander.

Skojar bort klagomålen

Han har själv åkt till London för att ta upp klagomålen med Michael Persson.

– Jag har varit där för att prata om de här sakerna och han skojar bort det och har svårt att ta det på allvar. Det är ord mot ord så det har varit svårt att sätta ner foten.

Mats Hulander säger att det finns en kultur inom kyrkan att ”låta sånt passera” och ”sopa allt under mattan”.

– Det finns en tendens att lägga locket på av någon slags missriktad omsorg om människor eller att det inte ska komma någon spricka i fernissan. Man är väldigt beroende av att ha ett gott förhållande, i det här fallet till svenskkolonierna, som ser till att ekonomin hålls i ett sånt skick så verksamheten kan fortsätta.

”Håller varandra om ryggen”

Inger Öhlén som har jobbat som diakon i Londonförsamlingen tror det är svårt att komma tillrätta med alla missförhållanden där – och hon menar att ledningen ”håller varandra om ryggen”.

– Flera personer har påpekat allt det här och vi säger samma sak om och om igen och ingenting händer. Det är därför jag sitter här i dag och tar tillfället i akt och pratar med en tidning som undersöker detta. Man kan inte vara lojal mot dumhet.

Michael Persson förnekar att cheferna i Uppsala skulle ha varit på honom om missförhållanden och uppgifter om trakasserier:

– Det är ingen som har kommenterat detta till mig, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

LÄS VIDARE

Säljer kyrkor för hundratals miljoner

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

Svenska kyrkan

London