Janne tjänar 52 000 kronor i månaden – lånar pengar till hyran

Janne, 42, har nästan en halv miljon i skulder efter att ha levt lyxliv på lånade pengar med shopping, utemat och nyligen tre Thailandsresor.

Trots en bruttolön på 52 100 kronor har han tvingas låna pengar av sin 18-åriga dotter till hyran.

– Det är väldigt pinsamt, säger Janne i TV3:s program Lyxfällan.

Janne, 42 bor i Stockholm och hade innan programmet skulder på nästan en halv miljon. Han hade köpt fordon, prylar och resor som har finansierats med blanco-lån och krediter.

– Det är lån jag har tagit innan, till bil och telefoner. Det går till resor också, säger Janne i programmet.

Han jobbar som spolbilschaufför och har en bruttoinkomst på 52 000 kronor varje månad, vilket blir ungefär 35000 netto. Janne bor tillsammans med sin flickvän och hennes två barn. Sedan tidigare har han en dotter på 18 år, som flyttat hemifrån.

Lånade pengar av dottern

Trots att han tjänar så mycket pengar hade han dragit på sig stora skulder under åren. Det gick till och med gått så långt att han lånade pengar av sin dotter till hyran.

– Det är inget jag är stolt över. Vi diskuterade det hon och jag, och då kom vi fram till att det var bättre att jag lånade av henne för att inte hamna hos Kronofogden. Men det är väldigt pinsamt, säger Janne.

Han har en hyra på över 10 000 kronor och dessutom betalade han hyra för ett hus hos sina föräldrar, som han knappt använder. Janne har också en traktor, en husvagn som han aldrig använder och har nyligen betalt för tre Thailandsresor.

– Janne verkar ha hamnat i en klassisk lyxfälla. Han är inne i ekorrhjulet, jobbar mer och mer och tjänar mer och mer, men ändå får han inte pengar att räcka till. Detta är ett tecken på att han har noll disciplin att hålla i pengarna, säger programledaren Patrick Grimlund i programmet.

Programledarna konstaterar i programmet att Jannes problem är att han konsumerar som vanligt, i stället för att ta tag i sina skulder. Totalt hade familjen utgifter på 44 700, vilket betyder att de gick över 9000 kronor back varje månad.

– Jag är beredd att göra allt nu, innan det är försent, säger Janne.

Hann knappt sova

Han hann knappt träffa familjen eftersom att han jobbade så mycket för att försöka komma ikapp med ekonomin. Stressen över jobbet och den ekonomiska situationen gjorde att Janne knappt hann sova.

– Min familj prioriterar jag väldigt högt, men jag har tvingats lägga det åt sidan för att jag jobbar så mycket. Barnen blir ju lidande, säger Janne.

– Det är jättejobbigt när jag vet att det beror på mig.

Fotnot: Lyxfällan sänds torsdag klockan 20 i TV3.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN