Hittat: 1 284 nya planeter

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Keplerteleskopets främsta uppgift är att jaga jordliknande planeter.
Foto: NASA/W. Stenzel
Keplerteleskopets främsta uppgift är att jaga jordliknande planeter.

Nasa har hittat 1 284 nya planeter.

Det här är den hittills största upptäckten av Keplerteleskopet.

– Det här ger oss hopp om att någonstans där ute hitta en till jord, säger Ellen Stofan, forskare vid Nasa.

Keplerteleskopet är människans öga ut i världsrymden. Genom det kan forskarna på världens största rymdorganisation Nasa upptäcka jordliknande planeter.

Nu har teleskopet gjort sin hittills enskilt största planetupptäckt: 1 284 nya himlakroppar.

”Hopp om en ny jord”

Analyserna gjordes av Keplerteleskopet i juli 2015 och nu har informationen bearbetats och presenterats. För de 1 284 nya planeterna är sannolikheten för att de just är planeter högre än 99 procent, vilket är spärren som Nasa satt upp.

– Den här nyheten mer än fördubblar antalet planeter som Kepler har hittat, säger Ellen Stofan, chefsforskare vid Nasas högkvarter i Washington.

– Det här ger oss hopp om att någonstans där ute, runt en stjärna lik vår, kan vi så småningom hitta en ny jord, säger Ellen Stofan.

Ytterligare 1 327 kandidater är med största sannolikhet också planeter men når inte upp till 99-procentsspärren, skriver Nasa i ett uttalande.

Mäter ljus från stjärnor

Keplerteleskopet hittar de här planeterna genom att studera ljus från stjärnor. När himlakroppar passerar framför stjärnorna, ungefär som Merkuriuspassagen för bara några dagar sedan, kan Kepler mäta hur mycket ljuset minskar och därigenom konstatera om det hittat en ny planet eller inte.

Publicerad: